Hybride werken staat voor het flexibel kiezen van de locatie waar het werk plaatsvindt. In hybride werkculturen is voor de werklocatiekeuze niet het beschikbare gebouw leidend, maar het type werk, het doel van de activiteit, de gewenste mate van interactie, de efficiënte van communicatie en de persoonlijke voorkeuren van medewerkers en klanten (cliënten, leerlingen, afnemers).
Hybride werken als verandering
Het is een verandering die, ook los van corona, past in deze tijd van digitale mogelijkheden, de behoefte aan maatwerk en het terugdringen van files. Corona heeft deze beweging een onverwachts snelle boost gegeven, doordat veel organisaties noodgedwongen moesten wennen aan volledig thuiswerken en allerlei vormen van hybride teams en dienstverlening.
Mensen en teams die half op locatie en half thuis aan de slag zijn. Evenementen die gestreamd worden voor een online publiek, terwijl een kleine groep het podiumprogramma live kan volgen. Thuisonderwijs voor leerlingen die in quarantaine zitten, terwijl anderen op school de lessen volgen. Medische en andere consulten vinden plaats via videobellen.
Hybride werken: heroverweeg manieren van samenwerken
Veel werkzaamheden blijken we overal te kunnen doen: thuis, onderweg, op kantoor en in online werkomgevingen zoals Zoom en Teams. Maar niet alles, veel activiteiten vereisen live contact met echte mensen. Idealiter laat je de locatiekeuze afhangen van de benodigde interactie en de noodzaak om al dan niet gelijktijdig in dezelfde ruimte te zijn. Corona houdt hier weinig rekening mee, maar zorgt er wel voor dat we nu uitgedaagd worden om onze oude aannames over goede manieren van samenwerken grondig te heroverwegen. In deze experimenteerruimte kunnen we nu eindeloos oefenen met andere manieren van werken.
In het hybride werken zijn de keuzes in tijd en ruimte groter dan in ons oude normaal. Kantoorgebouwen zullen blijven, maar aan de inrichting en functionaliteit zullen heel andere eisen worden gesteld. Hybride werken betekent een combinatie van vaste fysieke ontmoetingsruimten, werkplekken die je ergens onderweg kunt boeken, thuiskantoren, hippe en robuuste virtuele werkomgevingen en overal snelle wifi. Dus ook anders samenwerken en leidinggeven, beide kernbegrippen in een organisatiecultuur.
Hybride werken is van alle tijden, het is nomadisch werken
Werken op afstand is overigens niets nieuws. We kunnen in dit opzicht veel leren van nomadisch volkeren die leven zonder vaste woonplaats en zich regelmatig verplaatsen. Dat heeft vaak met klimaat, seizoenen en manier van landbouwen of veehouderij te maken. En toch zijn nomaden geen eenlingen en zijn de stammen en familiegroepen juist heel hecht. Voorbeelden zijn de Touareg in de Sahara, de Inuit in Groenland, Roma en Sinti, vee-nomaden in Mongolië en Yahi-indianen in Californië.
Ondanks dat iedereen van een nomadenstam of -tribe zich verspreidt in de bergen of in de jungle, leven nomaden niet zonder leiding. Integendeel. Stamhoofden, familieoudsten en leiders van een tentengroep hebben een wezenlijke rol. Soms omdat ze knopen moeten doorhakken, maar veel meer nog door goed te delegeren en mensen in positie te brengen om in hun eigen omgeving ver weg van iedereen zelf beslissingen te nemen.
Sterke nomadenleiders maken goed gebruik van gespreid leiderschap. In tijden van overvloed leven de verschillende familiegroepen en stammen in vrede, maar in perioden van bijvoorbeeld voedselschaarste of landtekort kan het er heftig aan toegaan in bloedige stammenoorlogen. Datzelfde geldt voor hybride organisaties. Ruzies om klantcontacten, buy-outs, informatie achterhouden… ook en juist in het werken op afstand gaan deze dynamieken onverminderd door. Sterk leiderschap op afstand is essentieel om de onderlinge binding en relaties goed te houden.
Leiders in Hybride culturen
Leiders in hybride culturen moeten meer zijn dan planning-and-control-staatjes-controleurs. Alleen bezielde leiders houden de boel bij elkaar. Zorg er in hybride culturen voor dat nieuwe mensen goed weten bij welke subgroep (tent) ze horen, werk met mentoren en intervisiegroepen. Juist nu is menselijk en oprecht leiderschap belangrijk. Met duidelijke resultaatafspraken, flink veel eigen verantwoordelijkheid en nog meer vertrouwen. Leiders die dit niet kunnen, zorgen voor verdere verwijdering. Met hen moeten stevige gesprekken gevoerd worden.
Bron: Longread Werk heeft het gebouw verlaten
Door: Jitske Kramer