Rich Karlgaard en Michael S. Malone zijn twee Amerikaanse journalisten en bovendien investeerders in verschillende start-ups.
Als investeerder wilden ze weten wat een team succesvol maakt, als journalisten doken ze de literatuur in en zetten de uitkomsten op een rij in hun boek Team Genius. De nieuwste kennis over topteams in de praktijk.
Geen onderscheid in teams
De schrijvers maken in het boek geen onderscheid tussen (tijdelijke) projectteams, afdelingen of volledige bedrijven: voor elke vorm van samenwerking in groepsverband gaan zij op zoek naar de succesfactoren. De start van het boek is even doorbijten: veel theoretische kennis en nieuwe onderzoeksresultaten. Nuttig materiaal, maar tegelijkertijd vraag je je af: ‘Wat heb ik hier aan in de praktijk?’ Na de theoretische start bieden de auteurs meer praktisch materiaal. In een aantal hoofdstukken lopen Karlgaard en Malone mogelijke teams met je door: van duo’s tot teams van 1500 personen en meer. Als je die hoofdstukken eenmaal hebt gelezen, kijk je met een andere blik naar de teams in je omgeving. De omschrijving die de auteurs geven over mogelijke teams is namelijk zo beeldend, dat je ze direct herkent. Maar ook hier is een deel wat meer theoretisch: een aantal van de mogelijke teams die de heren schetsen, zul je in de praktijk nauwelijks tegenkomen.Vier succesfactoren
De heren staan voor een systematische aanpak van de opbouw en vorming van een team. Maar hoe vaak heb je als leidinggevende nu echt helemaal een vrije keus in de samenstelling van je team? Vaak heb je te maken met medewerkers die al in een team zitten, en kun je maar beperkt variëren. Toch vindt u ook dan nuttige tips waar u op moet letten om de teamresultaten te verbeteren. De schrijvers identificeren vier belangrijkste succesfactoren voor teams:- De omvang van je team: Maak je team zo klein mogelijk als de taak het toelaat.
- Diversiteit binnen je team: Breng in je team zoveel mogelijk diversiteit aan. Daarbij gaat het niet zo zeer om man / vrouw, of jong / oud, maar om diversiteit in denkwijze. Ga op zoek naar verschillen in studie, kennis, en vaardigheden. Hoe meer divers, hoe beter. Met een divers team kun je de oplossingen vinden voor de complexe vragen van vandaag de dag.
- Een kleine managementlaag: Managers verhogen de effectiviteit, maar niet perse de productiviteit van een team. Probeer daarom de managementlaag zo beperkt mogelijk te houden.
- Uitstekende communicatie: Voor goede resultaten is goede communicatie cruciaal. Zorg dat de teamleden bij elkaar in de buurt zitten, en als dat niet mogelijk is, faciliteer dan de communicatie met uitstekende instrumenten en maak afspraken over de communicatiewijze.