De ‘check sheet’ is een eenvoudige methode om vast te stellen hoe vaak een probleem zich voordoet. In het Nederlands wordt het ook wel ‘turfstaat’ genoemd.
De check sheet is een generieke tool die voor vele doeleinden aangepast en gebruikt kan worden. Het is een overzichtelijke lijst van onderwerpen die ‘geturft’ moeten worden. Het kan gaan om bijvoorbeeld productiefouten, gebeurtenissen, aantal klachten dat binnenkort, etc. Op een overzichtelijke lijst worden deze fouten of gebeurtenissen genoteerd. De check sheet is daarmee een eenvoudige manier om gegevens te verzamelen.
Wanneer gebruik je een check list?
- Als data door een en dezelfde persoon op dezelfde locatie geturfd kunnen worden
- Als je gegevens nodig hebt over hoe vaak iets plaatsvindt, zoals een patroon, een gebeurtenis, fout, probleem, defect, etc.
- Voor het verzamelen van data van een productieproces
Aanpak
- Beslis welk probleem, defect, gebeurtenis geturfd moet worden.
- Beslis welke data verzameld moeten worden en hoe lang.
- Ontwerp het formulier. Hou het eenvoudig (zie voorbeeld).
- Test de check sheet kort om er zeker van te zijn dat je er de juiste data mee registreert en dat het eenvoudig is in gebruik.
- Iedere keer als het probleem of defect zich voordoet, noteer je het het op de check sheet.
Voorbeeld
Voor het vaststellen van het aantal optredende fouten per ploeg op een productielijn en het type fout wordt een checksheet gemaakt (zie figuur 1).
Een checksheet is direct om te zetten in een staafdiagram of een histogram.
Er is ruimte voor een extra klasse-indeling. Zo zou het aantal fouten van ieder type gemeten kunnen worden over meerdere lijnen. De check sheet kan er dan uitzien als in figuur 2.
Als het te meten kenmerk een continue variabele is en er gebruik moet worden gemaakt van een klasse-indeling, maak die dan conform de regels die zijn opgesteld bij het histogram.
7 basic quality tools
De ‘check sheet’ is een van de zeven ‘basic quality tools’, zoals kwaliteitsgoeroe Kaoru Ishikawa ze noemde. Dit zijn ze alle zeven:
- stroomschema ofwel process flow diagram
- Pareto-diagram
- histogram
- spreidingsdiagram / puntenwolk
- regeldiagram
- turfstaat (check sheet)
- visgraatdiagram ofwel Ishikawa diagram
Bronnen: ASQ.org + 111 Instrumenten voor kwaliteitsverbetering