Een van de grootste frustraties van middenmanagers is dat senior leiders soms beslissingen nemen die jij nooit genomen zou hebben. Soms is zo’n besluit deel van een groter besluitvormingsproces, soms wordt een besluit alleen maar meegedeeld. Hoe dan ook, als middenmanager ben jij nu verantwoordelijk voor de uitvoer van het plan.
Een natuurlijke reactie is om knarsetandend de beslissing te accepteren. Je komt misschien zelfs wel in de verleiding om aan je collega’s duidelijk te maken dat je het er niet mee eens bent.
Weersta die verleiding.
Het is jouw taak om de organisatie verder te helpen en succesvol te laten zijn. Dat doe je niet door – al of niet bewust – de beslissing te ondermijnen.
Het is jouw taak om de organisatie verder te helpen en succesvol te laten zijn. Dat doe je niet door – al of niet bewust – de beslissing te ondermijnen.
Vraag je daarentegen af of je de organisatie waarvoor je werkt vertrouwt. Als je ergens diep van binnen vindt dat senior management niet de juiste beslissingen neemt, dan wordt het waarschijnlijk tijd om een andere baan te gaan zoeken.
Overtuig jezelf van de juistheid van de beslissing
Als je de organisatie wél vertrouwt, begin dan met jezelf ervan overtuigen dat de beslissing de juiste is. Plaats jezelf in de positie van degene die juist heel erg gelooft in de juistheid van de beslissing. Vraag je af waarom iemand deze keuze zou maken. Zoek naar de redenen die jij niet eerder hebt gezien en die de beslissing tot een juiste maken. Denk dan ook goed (en kritisch) na over jouw bezwaren. Deze zullen namelijk ook heel goed van pas komen.
Als jij een nieuw plan halfslachtig introduceert, dan kun je ook geen topprestaties verwachten.
3 voordelen
Zodra je begrijpt waarom het besluit redelijk was, ben je klaar om met je team aan het nieuwe plan te gaan werken. Deze aanpak heeft een paar voordelen:
- Hoeveel moeite het team doet om een plan tot een succes te maken, hangt voor een groot deel af van de mate waarin zij erin geloven. Als jij een nieuw plan halfslachtig introduceert, dan kun je ook geen topprestaties verwachten.
- Zelfs met de beste plannen krijgen je te maken met allerlei problemen en tegenslagen. De manier waarop je team hiermee omgaat, hangt af van hun commitment. Als ze, mede door jouw schroom, al naar redenen zoeken waarom het plan toch niet zal slagen, dan zullen de tegenslagen misschien te groot worden. Met vertrouwen een plan communiceren, kan een self-fulfilling prophecy creëren.
- Leer deze manier van omgaan met teleurstellende beslissingen aan de mensen die voor je werken. Als je hogerop komt in de organisatie ga je waarschijnlijk soms ook beslissingen nemen waar anderen het niet mee eens zijn. Je wil dan ook dat zij jouw beslissingen respecteren en kans van slagen gunnen.
Bron: HBR.org