Met het aantrekken van de economie, zit ook de bouwsector weer in de lift. Op het gebied van risicomanagement in de bouw zijn er veel ontwikkelingen gaande. Pwc signaleert deze 5 trends.
1. Risicomanagement in de bouw: Zero tolerance
Klanten, aandeelhouders, politici, de pers en het grote publiek kennen geen tolerantie meer voor bestuurders of commissarissen die grote fouten maken. De roep om transparante bedrijfsvoering en het beheersen van risico’s klinkt steeds luider. Wie daar niet aan voldoet, kan grote persoonlijke en financiële schade lopen.
-
Meer regels
Om gewenst gedrag te bevorderen is de wet- en regelgeving fors aangescherpt. Dat heeft ook schaduwzijden. Zo bleek uit onderzoek van PwC onder ruim 1.300 CEO’s uit 68 landen dat de toenemende regeldruk als grootste bedreiging wordt gezien voor economisch herstel en het welzijn van het bedrijfsleven.
-
Verandering van het risicolandschap
De traditionele aanpak voor het managen van risico’s voldoet niet meer.
Dit komt door onder meer:
- demografische wijzigingen
- versnelde verstedelijking
- verschuiving van economische macht
- opmars van flexibele banen op de arbeidsmarkt
- technologische innovaties
- de rol van sociale media
De risico’s waar organisaties nu aan blootstaan, kunnen alleen worden beheerst door samenwerking van bedrijven, overheden en de maatschappij op basis van langetermijndenken.
-
Grotere betrokkenheid en risicobewustzijn
Het onder controle krijgen van risico’s is niet alleen een zaak voor het management. De hele organisatie moet daarbij betrokken zijn.
Alle medewerkers moeten doordrongen zijn van de noodzaak van risicomanagement.
Het is onvoldoende om het zwaartepunt te leggen op maatregelen als het beschrijven van risico’s, het aanstellen van een risicomanager of het vastleggen van concrete beheersmaatregelen. Alle medewerkers moeten doordrongen zijn van de noodzaak van risicomanagement. Houding en gedrag spelen hierin een essentiële rol.
-
Integratie van prestatie- en risicomanagement
Het startpunt van een succesvolle integratie is, dat organisaties risicobereidheid gaan beschouwen als onlosmakelijk onderdeel van de strategische planvorming. De beste vervolgstap is daarna het integraal sturen op resultaten en risicobeheersing.
Ondernemen is nog steeds risico nemen, maar wel bewust, geïnformeerd en beheerst.
Op deze manier is de waarde van risicomanagement geen discussie meer en ligt het primaat ervan weer waar het hoort: de business.
Bron: PriceWaterhouseCoopers