Sturen op resultaat is veel succesvoller dan sturen op processen. Maar hoe organiseer je zelfsturing en blijf je toch ‘in control’?
Het daadwerkelijk verleggen van de focus naar zelfsturing is een gefaseerde ontwikkeling. Die verandering heeft tijd nodig en brengt vaak onduidelijkheden met zich mee. Zo is er vaak sprake van deze 6 misverstanden over zelfsturing.
- Bij zelfsturing is de organisatie niet meer ‘in control’
Dat de manier van sturing verandert, betekent niet dat er helemaal geen sturing meer is. De focus van de sturing verandert: deze wordt verlegd van het proces naar het daadwerkelijke resultaat. Sturing an sich verdwijnt echter niet.
- Zelfsturing is alleen mogelijk met volwassen teams
Naarmate een team zelfsturend is, groeien teamleden vanzelf in hun rol: mensen worden proactiever, gaan samenwerkingen aan en leren van elkaar. In de loop der tijd verloopt dit proces steeds sneller en beter.
- Zelfsturing is alleen geschikt voor hoog opgeleiden
Deze aanname is ongegrond. Variërend van een bouwonderneming waar ze werken met medewerkers met een extra uitdaging, tot high-level consultancy firma’s: zelfsturing is bewezen succesvol op ieder opleidingsniveau.
- Bij zelfsturing is de kans op een burn-out groter
Doordat bij zelfsturende organisaties werk en privé meer met elkaar verweven zijn, zou de kans op een burn-out groter zijn. Maar een burn-out heeft niets te maken met zelfsturing, maar met persoonlijke omstandigheden en de heersende werkcultuur.
- Zelfsturing is efficiënt
Doordat mensen onderling meer met elkaar overleggen, wordt een organisatie wendbaarder: men weet wat er speelt en kan hierop snel inspelen. Maar wendbaar betekent niet per se efficiënter.
- Bij zelfsturing werk je minder hard
‘Bij zelfsturing hoef je minder hard te werken omdat je geen baas hebt’. Ook dat is een onterechte aanname. Bij zelfsturing wordt de motivatie tot werken verlegd van extrinsiek naar intrinsiek. Hierdoor wordt de beleving en het daadwerkelijk tot uitvoering brengen van werk totaal anders ervaren. Daarnaast hebben mensen binnen zelfsturing het gevoel positief bij te dragen aan de onderneming: ze voelen zich verantwoordelijk voor hun aandeel in het doel. Doordat iedereen een bijdrage levert op een manier die het beste bij haar/hem past, wordt de kans op succes significant vergroot.
Bron: Amanda van Diemen, Finext