Bij een groot internationaal bedrijf zijn we vorig jaar gestart met de nieuwe benadering van Waarderend Auditen. Het begon met een eendaagse training, waarbij de focus lag op de filosofie van Appreciative Inquiry en de toepassing daarvan op het auditen. Speerpunt hierin zijn nieuwe vaardigheden en de grondhouding van de auditor. Denk hierbij aan het leren stellen van krachtige generatieve vragen en de auditee zijn of haar succesverhalen en die van de organisatie te vertellen en onderzoeken, zodat er een open en prettige sfeer ontstaan.
De grondhouding van de auditor is er een van oprechte nieuwsgierigheid en het kunnen luisteren zonder oordeel. De auditee voelt zich gehoord, vertelt veel over het werk en zijn rol erin, en denkt actief mee over oplossingen. Het resultaat is een gelijkwaardige dialoog, verdieping op het onderzochte thema en commitment van alle betrokkenen om met bevindingen aan de slag te gaan.
Els de Bakker verzorgt tijdens het 12e Jaarcongres Procesmanagement een Masterclass over Waarderend AuditenÂ
Oefenen met nieuwe vaardigheden
Vervolgens was het in de maanden erna oefenen met dit nieuwe perspectief en met de vaardigheden in de praktijk.
Om de filosofie kracht bij te zetten en om ervoor te zorgen dat het geen kunstje wordt, werden de deelnemers expliciet uitgenodigd om het waarderend perspectief breder toe te passen:
- Hoe ga je in gesprek met je collega’s of je eigen vrienden en familie?
- Hoe kijk je in het algemeen naar de uitdagingen in je werk of privé?
- Straks staat de vakantie voor de deur, hoe maak je er vanuit je voorgaande positieve ervaringen een geweldige tijd van?
Met korte tussentijdse interventies lieten wij ze anders naar de wereld kijken, soms binnen hun eigen vakgebied en soms erbuiten.
Succesverhalen
Inmiddels hebben wij in het tweede deel van de training de waarderende evaluatie van de afgelopen periode achter de rug. Ervaringen zijn gedeeld en succesverhalen verteld. En die waren er.
Bij één van de audits in Finland, heeft de hoogste leidinggevende daar een persoonlijke mail gestuurd naar Nederland over het open karakter, de plezierige sfeer en bovenal de efficiëntie en effectiviteit van de audit. Er waren door de diepgaande maar ook plezierige gesprekken veel meer ‘findings’ op tafel gekomen dan normaal. De auditoren gaven zelf aan dat zij lang niet zo vermoeid waren als andere keren en nog heel veel energie over hadden. En deze keer hadden de anders zo stugge Finnen ook nog tijd voor een grapje. Dat was ook nieuw.
De diepgaande dialoog in waarderend auditen, die volgt over bedoeling en definiëring, geeft een kwalitatief veel beter testrapport.
Dat het nieuwe perspectief buiten het auditen ook succesvol is, wordt duidelijk uit andere succesverhalen. Eén deelnemer geeft aan dat hij de benadering toepast bij de goedkeuring van uitgebreide testrapporten. De diepgaande dialoog die daaruit volgt over bedoeling en definiëring geeft een kwalitatief veel beter testrapport.
Iemand anders vertelt dat hij aan zijn familie en vrienden positievere vragen stelt en vervolgens ziet dat dit hele andere gesprekken tot gevolg heeft. Hij krijgt daar zelfs ook opmerkingen over, over die andere vragen. Hoe mooi is dat! Want dat betekent dat het waarderende perspectief in het DNA van de deelnemers is terecht gekomen. En dat is precies de bedoeling.
Win-win
Met deze ogenschijnlijk kleine stap, in een deelgebied van kwaliteit- en procesmanagement verrijk je en verbeter je het auditproces. En tegelijkertijd lever je een bijdrage aan een open en respectvolle cultuur in de organisatie. Dat noemen wij win-win!
Met deze ogenschijnlijk kleine stap, in een deelgebied van kwaliteit- en procesmanagement verrijk je en verbeter je het auditproces.
Maar dit is alleen mogelijk als de trainer de filosofie van Appreciative Inquiry zelf heel goed beheerst. Want als je zelf geen AI-Practitioner bent, lukt het niet om andere waarderende perspectieven mee te geven en soms diep in te gaan op vragen van deelnemers. En die zijn nodig om er zo’n succesverhaal van te kunnen maken.
Auteur: Els de Bakker is een van de partners van AI Collectief Zuid. Zij zet zich in voor een respectvolle en gezonde cultuur met als aandachtsgebieden Kwaliteit en Procesmanagement.Â
Lees hier:Â Waarderend auditen maakt het auditproces weer leukÂ