De sleutel voor verbetering of vernieuwing zit in de samenwerking. Voor veel professionals is dit een herkenbare uitspraak. Samen kom je verder, samen wordt het slimmer, leuker en makkelijker. Maar tussen zeggen en doen, gaapt vaak een groot gat.
Voor het gemak beschouwen we samenwerken als een vanzelfsprekende manier van doen. Een soort ingebouwd DNA van ieder mens. Zonder echt stil te staan bij wat samenwerken eigenlijk vraagt. Niet alleen van jezelf, maar ook van de ander én van de organisatie waar je werkt.
Zo kun je niet samenwerken zeggen én blijven doen wat je altijd deed. Samenwerken vraagt iets van mensen. Het belangrijkste is wel de moed om het niet alleen te gaan doen en de afhankelijkheid van de ander te omarmen.
Het belangrijkste wat samenwerken van mensen vraagt, is de moed om het niet alleen te gaan doen en de afhankelijkheid van de ander te omarmen.
De wil, wens of noodzaak om rond een onderwerp de krachten te bundelen laat zich ronkend opschrijven. Het proces om tot samenwerking, groepsvorming, gedeelde inzet en betrokkenheid te komen, is een belangrijke bouwsteen voor het succes van de samenwerking. We vergaderen en praten over het samenwerken: dat klinkt dan zo logisch allemaal, hoe zou je daar nou tegen kunnen zijn?
Samenwerking laten groeien
Vaak is er te weinig aandacht voor een leuke, verdiepende en vooral verbindende manier om de samenwerking onderling te leren en te laten groeien. Het samenwerkend tot samenwerking komen, elkaar onderweg beter leren kennen en begrijpen vormt de bodem voor motivatie en betrokkenheid. De investering aan de voorkant voorkomt of vermindert de noodzaak tot ‘trekken, slepen en najagen’ in een later stadium van de samenwerking.
Van praten naar doen
Het is verfrissend om bij het thema samenwerken, bij de start van een initiatief, eens te beginnen met een samenwerkingsspel. Als we er over praten, hebben we vaak wel ons zegje klaar, maar bij een oefening gaat het veel meer om ieders gedrag. Laten we het samenwerken eerst eens ervaren (dus doen) en dan pas er met elkaar over praten. Het spelen van een samenwerkingsspel is zo’n groepsactiviteit waarin deelnemers nu eens op een niet-talige manier met elkaar bezig zijn. Dit leidt vaak tot nieuwe dynamieken die helpen om kleine of grote inzichten of doorbraken in de samenwerking tot stand te brengen.
Als we over samenwerken praten, hebben we vaak wel ons zegje vaak wel klaar, maar bij een oefening gaat het veel meer om ieders gedrag.
Zo kan het spel ‘Lekker belangrijk’ zorgen dat de partijen hun belangen eens echt op tafel leggen. Hoe meer en groter de belangen hoe beter! Ze krijgen op een laagdrempelige manier inzicht in elkaars belangen en kunnen hierover met elkaar in gesprek gaan.
Het spel ‘Alles in je mars hebben’ helpt groepen stil te staan bij de rollen die deelnemers in de samenwerking vervullen en te bepalen of het team compleet is.
Spelen met samenwerken is serious business. Het boek Spelen met Samenwerken biedt diverse samenwerkingsspellen voor dit uiteenlopende situaties. De spellen gericht op de belangen van partijen vormen een mooi uitgangspunt op het gebied van kwaliteitsmanagement voor een organisatie.
door Astrid van Dijk, Common Eye.