Nu de landelijke verkiezingen zijn aangebroken, is de politiek steeds vaker onderwerp van gesprek op de werkvloer, al dan niet in de Zoom- of Teams-omgeving. Met een open gesprek over standpunten van politieke partijen, kun je elkaar verrijken of nieuwe inzichten geven. Vervelend wordt het als de wijze waarop iemand een standpunt deelt, leidt tot pijnlijke discussies of situaties. Toonzetting of woordkeuze kunnen kwetsend zijn voor collega’s of zelfs schadelijk voor de organisatie, denk daarbij ook aan uitingen op social media. Je wil te allen tijde voorkomen dat het een hoofdpijndossier wordt.
Als de hierboven geschetste situatie hetgeen is waarvoor je bang bent als leidinggevende, werkgever, HR-professional of zelfs als medewerker, wordt het tijd jezelf goed achter de oren te krabben. Een pijnlijk politiek debat op de werkvloer legt namelijk een groot cultuurprobleem bloot. Blijkbaar zijn er dan mensen op de werkvloer van mening dat ze alles mogen en kunnen zeggen.
Inclusie op de werkvloer
In de basis mag politieke voorkeur geen enkele rol spelen. Iedereen moet een positie kennen binnen de organisatie waarin diegene volledig geaccepteerd wordt in zijn denken, kunnen en zijn. Niet voor niets prijkt inclusie en diversiteit hoog op de agenda van steeds meer organisaties. Of dit nu gaat over gender, etniciteit of politieke opvattingen. Waar er natuurlijk wel grenzen zijn: racisme en discriminatie horen niet thuis op de werkvloer.
Elkaar accepteren in de politieke opvattingen betekent dus ook dat politieke kleur geen rol speelt op de werkvloer. Een D66-aanhanger moet kunnen samenwerken met iemand die PVV stemt. En waar dit mogelijk als vanzelfsprekend klinkt, is het iets wat je als werkgever nooit voor lief mag nemen.
Trainingen en workshops met diversiteit als thema
Niets meer missen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Als werkgever wil je altijd voorkomen dat medewerkers zich gekwetst en buitengesloten voelen. Om dat te kunnen bereiken is het belangrijk dat medewerkers snappen wat de impact is van hun uitingen rond politieke thema’s en welke impact dit kan hebben op collega’s. Trainingen en workshops rond thema’s als discriminatie en diversiteit zijn geen overbodige luxe. Neem het op als onderdeel in je personeelshandboek als je daar mee werkt. Of vraag eens naar kwetsende toonzetting of woordkeuze in medewerkstevredenheidsonderzoek.
Steek als werkgever, leidinggevende of HR-professional niet je kop in het zand deze dagen. Zeker in verkiezingstijd moet je extra alert zijn. Realiseer je dat het politieke debat plaats gaat vinden en daar is geen ontkomen aan. Zorg ervoor dat jouw focus ligt op de toon van het debat en de houding van collega’s naar elkaar. Zijn deze beiden vreedzaam? Dan mag je jezelf een schouderklopje geven: met jouw cultuur zit het goed. Maar ontstaat er frictie? Dan moeten je alarmbellen hard gaan rinkelen.
Door: Wieneke Brandt, Product Director XpertHR