Vilfredo Pareto was een Italiaanse econoom, naar wie het zogeheten Pareto-principe, ook wel het 80/20-principe is vernoemd. Het zegt dat van alle oorzaken die bijdragen aan een bepaald effect 20 procent verantwoordelijk is voor 80 procent van dat effect.
Pareto formuleerde dit principe na bestudering van de welvaartsverdeling in Italië: grofweg 20% van de bevolking bezit 80% van het land. Na Pareto begonnen andere wetenschappers dit ongewone patroon ook te ontdekken op veel andere gebieden. De oorzaken met de meeste invloed worden de vital few genoemd, de andere overblijvende oorzaken zijn de useful many.
Pareto-principe in uw organisatie
Het Pareto-principe kan ook toegepast worden in de context van organisaties, want:
- 80% van uw omzet komt van 20% van uw afnemers;
- 80% van uw Human Resource-problemen komt van 20% van uw werknemers;
- 80% van de uw consumentenklachten komt van 20% van uw producten.
Met minder meer gaan doen
Managementgoeroe Peter Drucker legde een koppeling tussen Pareto en het aanpakken van verspilling en efficiënter organiseren. Immers, 80% van uw resultaten is afkomstig van slechts 20% van uw inspanningen. Dat betekent volgens Drucker dat hulpbronnen geheralloceerd moeten worden. En dus ook dat sommige bedrijfsactiviteiten of handelingen afgestoten moeten worden.
Bekend is dat Drucker zijn ideeën over Pareto in de jaren zeventig van de vorige eeuw besprak met Jack Welch, CEO van General Electric. Welch concludeerde dat wanneer een GE-business unit er niet in slaagde de nr. 1 of de nr. 2 van de sector te zijn, dit bedrijfsonderdeel afgestoten diende te worden – hoe winstgevend het ook is. Dit plan werd uitgevoerd met als gevolg een ongekende winstgroei van GE, maar ook het ontslag van talloze werknemers. Dat laatste bezorgde Welch de bijnaam ‘Neutron Jack‘ (een neutronenbom vaagt mensen weg, maar laat gebouwen staan).