Nu projectmanagementmethode Agile effectief en efficiënt is gebleken bij ontwikkeling van software, gaan steeds meer organisaties deze methode opschalen voor de hele IT-organisatie. Grootste hindernis is het management dat stuurt op voorspelbaarheid en risicoreductie.
Uit onderzoek van IT-dienstverlener COOLProfs blijkt dat voor deze opschaling in veel gevallen het Scaled Agile Framework (SAFe) wordt toegepast. Hierbij worden kaders gesteld door onder meer planningsfasen en het budget vast te leggen.
Eric ten Harkel van COOLProfs: ‘Het gevaar is dat stakeholders, zoals portfolio-, product- en projectmanagers, maar ook systeem- en enterprise-architecten, voorbij gaan aan het feit dat ze hun rol radicaal anders moeten invullen – of anders een remmende factor worden.’
Langere doorlooptijden
Dat heeft ermee te maken dat ze vaak streven naar voorspelbaarheid en dus buffers en milestones inbouwen om risico’s te vermijden. De realiteit laat echter zien dat buffers negatief uitwerken op de Work in Progress (WIP) en de productiviteit, waardoor er alleen maar langere doorlooptijden ontstaan.
Ten Harkel is van mening dat alleen door mensen het vertrouwen te geven en zelf verantwoordelijk te maken, je ze optimaal kunt laten presteren en zo de hoogste kwaliteit kunt laten leveren. Voor betrokkenen geldt dat ze niet op voorspelbaarheid moeten sturen, maar op productiviteit. Het is dus minder belangrijk of ze op een vooraf bepaald moment opleveren, zo lang ze maar eerder opleveren dan de concurrentie.
Bron: Managersonline
Leestip
Noodzakelijke kennis – hoe professionals dagelijks bijdragen aan de strategie
Jan Jacob Bos
Lees ook: Wat we kunnen leren van ‘agile’ projecten, door Tineke Jacobs en Antonie Reichling. SIGMA 1, 2015
Kijk ook op agilemanifesto.org