Al langere tijd is er sprake van ketensamenwerking in de bouw. Hoe gaat dat in zijn werk, wat zijn de ervaringen tot nu toe en hoe ziet men de toekomst? Bij woningcorporatie Standvast Wonen spraken ervaringsdeskundigen over dit onderwerp. Ondernemersbelang.nl deed verslag.
Bij ketensamenwerking hebben de deelnemende partijen het projectbelang of het belang van de opdrachtgever of eindgebruiker bovenaan staan. Dit in plaats van strikt eigenbelang.
Vanaf de eerste streep op papier kun je met elkaar discussiëren over het bieden van maximale kwaliteit tegen een vaak beperkt budget.
Gezamenlijk zijn ze met een continu verbeterproces bezig. Een mooie dynamiek in ketensamenwerking is dat je vanaf de eerste streep op papier met elkaar kunt discussiëren over het bieden van maximale kwaliteit tegen een vaak beperkt budget. Samen ga je voor het beste product binnen de beschikbare kaders. Dat levert een beter product op dan met de traditionele methode waarin ieder slechts zijn eigen ding doet.
Goede communicatie is essentieel in ketensamenwerking
Een goede communicatie tussen partijen is een essentiële succesfactor. Als er geen goede communicatie en afstemming is, gaat dan ten koste van ofwel de kwaliteit, ofwel het budget. Ketensamenwerking in de bouw is een middel is om, met het doel voor ogen, vanaf het moment nul, het werk beter op elkaar af te stemmen. Een voorbeeld is de tegelzetter die de badkamer betegelt. Als hij klaar is komt de loodgieter en boort in de nieuwe tegelwand, want er moet een kraan komen. Er ontstaat een andere werkwijze als je een badkamerrenovatie gezamenlijk aanpakt.
Ketensamenwerking is een middel is om, met het doel voor ogen, vanaf het moment nul, het werk beter op elkaar af te stemmen.
Samen weet je meer dan alleen
Ketensamenwerking in de bouw raakt ook het logistieke proces. Door toeleveranciers en groothandels te betrekken bij het werkproces kan winst geboekt worden – voor de aannemers en uiteindelijk voor de klant.
Ook worden in ketensamenwerking verantwoordelijkheden en garanties in de keten belegd. Hierdoor kunnen risico’s weggenomen worden en kansen benut. ‘Samen weet je meer dan alleen.’
Kostenaspect
Een belangrijk voordeel van ketensamenwerking is dat goedkoper gewerkt kan worden, doordat je gezamenlijk risico en gezamenlijk profijt met elkaar afstemt. En omdat je niet allemaal een post onvoorzien opneemt, maar dat in z’n totaliteit neemt. Als processen beter op elkaar afgestemd zijn, wordt het samen beter en goedkoper.
Als processen beter op elkaar afgestemd zijn, wordt het samen beter en goedkoper.
De persoon die een bepaald vakgebied beheerst, kan er ook het beste iets over zeggen. In de bouw zijn veel disciplines, iedereen weet veel van een deel ervan, maar meestal niet van het totaal. Met ketengericht samenwerken kun je dat bij elkaar brengen.
Nadelen ketensamenwerking in de bouw
Nadelen van ketensamenwerking in de bouw zijn er ook. In sommige gevallen is de directie wel voor ketensamenwerking, maar is het in het werkproces onvoldoende geborgd. Of willen de mensen van de werkvloer niet mee.
Een ander gevaar is dat als partijen vaker met elkaar gaan samenwerken ze minder scherp worden op de kwaliteit van elkaars werk. Een duurzame relatie is heel goed, maar je moet je ook focussen op de kwaliteit van de samenwerkingsrelatie.
Dan is er soms ook de angst om de eigen baan te verliezen. Samenwerking in de keten leidt tot hogere efficiency, dat kan leiden tot verlies van een aantal banen. Maar er zijn ook bouwbedrijven die efficiency willen omzetten in groei.
De toekomst van ketensamenwerking
Ketensamenwerking lijkt dus veel voordelen te hebben. Maar heeft ketensamenwerking in de bouw een toekomst?
Het lef in de samenleving om met ketensamenwerking te starten is er, zeggen de deelnemers van de ronde tafel. Bij sommige bedrijven zit het al in het DNA en zij zullen het blijven doen. Bedrijven die het als ‘windowdressing’ deden, vallen af.
Ketensamenwerking is gebaseerd op vertrouwen en transparantie en dat begint bij jezelf.
Degenen die erin geloven, zullen doorgaan en kennis en ervaringen met elkaar delen. Ketensamenwerking is gebaseerd op vertrouwen en transparantie en dat begint bij jezelf.
Verder lezen en bron: Ondernemersbelang.nl