Wel dat je medewerkers bekend zijn met de inhoud van deze code
Hier gaat het in de praktijk vaak mis. Vraag maar eens aan een paar collega’s of ze de gedragscode kennen en wat ze ervan vinden. En als je dan toch het gesprek bent gestart check dan ook eens of ze de gedragscode gemakkelijk konden vinden. Of dit goede plek is, of waarom niet. Staat alles in de gedragscode, of worden er nog zaken gemist die belangrijk zijn om je veilig en gehoord te voelen. Het is van belang dat je als organisatie streeft naar betrokkenheid van je medewerkers omdat je op deze wijze laat zien het welzijn en veiligheid als topprioriteit te beschouwen.
Maak van je gedragscode een levend document
Beschouw een gedragscode niet slechts als een formaliteit. Een goed uitgevoerde gedragscode benadrukt het belang van eerlijkheid, verantwoordelijkheid en draagt bij aan een organisatie die integer en ethisch handelt. Het laat zien dat de organisatie haar medewerkers respecteert en het helpt je bij het realiseren van een goede reputatie en een positief imago van je bedrijf. Je kunt de gedragscode niet alleen van bovenaf opleggen. Je moet echt iedereen betrekken om verantwoordelijkheid en draagvlak te realiseren. Door de gedragscode regelmatig te toetsen en te actualiseren en de code te ondersteunen met (onafhankelijke) communicatie zorg je voor een breder draagvlak, bewustwording en zullen je collega’s de gedragscode begrijpen, omarmen en koesteren.
Gedragscode als gezamenlijk kompas
Een gedragscode is een kompas dat je kan begeleiden naar een inclusieve en harmonieuze werkomgeving. Dit kan alleen wanneer je bij het vervaardigen van de code alle krachten bundelt om sterker te worden en te leren samen te ontwikkelen. Elke medewerker moet bijdragen om ervoor te zorgen dat de doelen om ongewenst gedrag te voorkomen bereikt worden. Werk altijd samen aan de code om zo de normen en de waarden van de organisatie te versterken. Vergroot je de toegankelijkheid van de gedragscode, dan vergroot je ook de kans dat medewerkers daadwerkelijk gebruik maken van de informatie en kennis die je deelt.
Ga voor actieve preventie
Elke organisatie moet streven naar een cultuur waarin alle medewerkers zich in een omgeving van respect, veiligheid, waardering en zonder grensoverschrijdend gedrag bevinden. Het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag staat vaak wel als belofte op de agenda, maar in de praktijk komt er weinig van terecht. Blijf je er altijd van bewust dat het opbouwen van een veilige werkomgeving en inclusieve cultuur niet zonder uitdagingen komt. Begin eens met het ophalen van feedback van je medewerkers over de huidige gedragscode in je organisatie.
Beluister de podcast: Stop het zwijgen met Karin Bosman en Frank Peters:
Door: Karin Bosman