We staan aan de rand van een technologische revolutie die fundamenteel de manier waarop we leven, werken en ons tot elkaar verhouden zal veranderen. De schaal, de omvang en de complexiteit van deze transformatie is ongekend. We weten nog niet precies hoe het zich zal ontvouwen, maar een ding is duidelijk: we zijn allemaal verantwoordelijk voor het begeleiden van de revolutie, in de besluiten die we dagelijks nemen als burgers, consumenten, politici, wetenschappers en investeerders.
Deze week vindt het jaarlijkse World Economic Forum plaats in Davos. Een belangrijk onderwerp is de vierde industriële revolutie, waar we op SigmaOnline al eerder over hebben bericht.
Oprichter van het World Economic Klaus Schwab schreef een artikel over wat de industriële revolutie inhoudt en hoe we moeten reageren. Zijn belangrijkste boodschap is dat er wereldwijd moet worden nagedacht en samengewerkt, om een toekomst te creëren die voor iedereen perspectief biedt. Een toekomst waarin mensen en empowerment centraal staan.
Hart en ziel
In zijn meest pessimistische vorm is de vierde industriële revolutie een gevaar voor de mensheid, omdat robots de mensheid zouden beroven van zijn hart en ziel.
Maar we kunnen het ook anders vormgeven, zegt Schwab: als aanvulling op de creativiteit, het inlevingsvermogen, het rentmeesterschap en de kracht van mensen.
De besluitvormers van vandaag zijn echter te vaak opgesloten in traditioneel, lineair denken, of worden te veel in beslag genomen door meervoudige crises, om strategisch na te denken over de toekomst.
Gevolgen voor de werkgelegenheid
De denktank World Economic Forum heeft een onderzoek uitgevoerd onder strategisch directeuren en HR-directeuren, uit negen industrietakken, in de 15 grootste economieën ter wereld, samen goed voor 65 % van het wereldwijde personeelsbestand. De onderzoekers denken dat tot 2020 ruim 7 miljoen banen geautomatiseerd of overbodig zullen worden. Met name administratieve functies en kantoorbanen zullen hard geraakt worden.
Tegelijkertijd zullen er in de komende jaren naar verwachting ook 2,1 miljoen banen bij komen. Het gaat dan vooral om gespecialiseerde banen op het gebied van computers en wiskunde of architectuur en bouwkunde.
Investeren in vaardigheden is daarom belangrijk om verstoringen op de arbeidsmarkt te beperken, zie Top 10 Skills (bron World Economic Forum).
We hebben de toekomst zelf in de hand
Er is nog nooit een tijd van grotere belofte, of één van groter potentieel gevaar geweest, zegt Klaus Schwab. ‘Uiteindelijke komt het neer op mensen en waarden. We moeten dus de kansen grijpen en met al onze krachten de vierde industriële revolutie vormgeven in een richting die onze gemeenschappelijke waarden en doelstellingen weerspiegelt en begrijpt. We hebben de toekomst zelf in de hand.’
Bron: World Economic Forum
Tekst: Maud Notten