De mechanismen van menselijke creativiteit zijn vaak ronduit contra-intuïtief, zeggen onderzoekers Scott Barry Kaufman en Carolyn Gregoire. Zeven verrassende feiten, ontleend aan hun boek ‘Wired to create: unraveling the mysteries of the creative mind’.
1. 72% van de mensen heeft creatieve invallen onder de douche
Het heeft waarschijnlijk met de volstrekte isolatie te maken als je onder de douche staat: het maakt zo’n douche tot de perfecte incubator voor ideeën. Woody Allen zweert erbij.
2. Introvert zijn helpt: creativiteit vergt alleen zijn
De meer creatieve netwerken van het brein die met verbeelding samenhangen, werken gewoon het best als we alleen zijn. Weg met die groeps-brainstormsessies dus.
3. Nieuwe dingen uitproberen maakt je creatiever
Veel studies die Kaufmann en Gregoire voor hun boek beoordeelden, maken duidelijk dat de drang om te onderzoeken en nieuwe dingen te verkennen misschien wel de allerbelangrijkste voorbode is van creatieve prestaties.
De drang om te onderzoeken en nieuwe dingen te verkennen is misschien wel de allerbelangrijkste voorbode van creatieve prestaties.
4. Vertrouw op je intuïtie
Steve Jobs zei het ook: onbewust (less-then-conscious) denken vermag vaak meer dan intellect. Een onderzoek uit 1992 (American Psychology) vermeldt volgens de auteurs al dat onbewuste denkprocessen vaak sneller en structureel geavanceerder zijn dan bewuste denkprocessen.
5. Een trauma maakt creatief
Frida Kalo, John Lennon, Paul McCartney, Truman Capote, Robin Williams: ze kregen allemaal te maken met een zwaar trauma – dat vervolgens hun creatieve output sterk aanzwengelde. Psychologen noemen het ‘posttraumatische groei’. Na een groot verlies zoekt ons brein nieuwe creatieve uitlaatkleppen, als onderdeel van het wederopstandingsproces. Onderzoek uit 2004 liet zien dan 70% van de mensen een of andere positieve psychologische wending ervoer na een traumatische ervaring.
6. Dagdromen is weldadig voor je brein
Psychologen weten het allang: zogeheten positief-constructief dagdromen verschaft je een mentale incubatieperiode, die creatief denken, zelfbewustzijn en langetermijnplanning stimuleert. In gedachten afdwalen is cruciaal voor de verbeelding en het creatief denken.
In gedachten afdwalen is cruciaal voor de verbeelding en het creatief denken.
7. De allerbeste ideeën werden aanvankelijk vaak weggehoond
Nog in de 19e eeuw werd de Hongaarse natuurkundige Semmelweis in een krankzinnigengesticht opgesloten omdat hij beweerde dat infecties zich konden verspreiden via bacteriën op de handen van ziekenhuisartsen. Ook nu zie je een systematisch patroon van scepticisme tegenover theorieën die paradigma’s onder druk zetten. We hebben een impliciete bias tegen minder conventionele ideeën. Zo worden onconventionele kinderideeën in het onderwijs vaak weggepoetst. Onderwijzers hebben zelfs vaak een voorkeur voor minder creatieve leerlingen, zeggen Kaufman en Gregoire.
Bron: Fast Company