Bedrijven hebben stabiliteit én snelheid nodig. Dat blijkt uit onderzoek van McKinsey. Ondernemingen die stabiliteit weten te combineren met snelheid – McKinsey noemt deze bedrijven agile, ‘wendbaar’ – hebben de beste ‘organisationele gezondheid’.
Sommige executives denken misschien dat deze twee kwaliteiten elkaar uitsluiten, maar niets is minder waar. Ze versterken elkaar juist en leiden tot een gezondere, krachtigere organisatie. Van de 161 door McKinsey onderzochte ondernemingen was slechts zo’n een op de tien sterk in beide dimensies:
- 12% van de ondernemingen was ‘wendbaar’ (scoorde dus hoog op stabiliteit én snelheid);
- 8% was wel snel maar niet stabiel;
- 14% was noch snel noch stabiel;
- 8% was wel stabiel maar niet snel;
- 58% was in alles gemiddeld: gemiddeld snel en gemiddeld stabiel.
De gezonde praktijken
De meest wendbare ondernemingen scoorden in tien Organizational Health Index-praktijken veel hoger dan de minst wendbare ondernemingen: rolduidelijkheid, top-down innovatie, binnenhalen van externe ideeën, procesgebaseerde capaciteiten, operationele discipline, interne concurrentie, betekenisvolle waarden, kennisdeling, inspirerende leiders, en prestatiebeoordeling van mensen.
Daaruit trekt McKinsey de volgende conclusies:
- Het feit dat wendbare organisaties hoog scoren in duidelijkheid over rollen en operationele discipline, wijst erop dat ze er goed in zijn om snelle actie en snelle verandering te combineren met organisationele duidelijkheid, stabiliteit en structuur.
- Wendbare organisaties zijn erg goed in innoveren en leren. In drie (van de vier in de Index) hiermee geassocieerde praktijken excelleren ze: top-down innovatie, binnenhalen van externe ideeën, en kennisdeling.
- Ze zijn er goed in om hun mensen te motiveren. Wendbare organisatie excelleren in twee (van de vijf) hiermee geassocieerde praktijken: betekenisvolle waarden en inspirerende leiders.
Bron: McKinsey Quarterly, december 2015
Lees ook: ‘Organisaties zijn olietankers geworden‘
Leo Kerklaan over zijn nieuwe boek ‘De wendbare organisatie. Agility based strategy in de praktijk‘