Bij nieuwe producten en diensten die nieuwe wet- en regelgeving vereisen, lijkt de politiek de zaken soms eindeloos voor zich uit te schuiven. Maar vaak niet zonder reden.
Neem de eerste auto’s. Toen die op de weg kwamen, moesten er wetten en regels worden ontwikkeld waar de paard-en-wagenpolitici van die tijd zich geen voorstelling van konden maken.
Of het internet: daar was aanvankelijk totaal geen regelgeving voor en er ontstond een enorm gat op dat vlak – waar politici vandaag de dag nog steeds mee worstelen.
Feit is: de wetten die ze wel en niet maken, hebben onvermijdelijk grote impact op de markt.
Het politieke nut van stagnatie
Voor zowel het grote publiek als het bedrijfsleven (vooral bedrijven die met geheel nieuwe producten of diensten komen, die nieuwe regels vereisen) is het belangrijk om te begrijpen hoe de beleidsvorming van overheden werkt. Dan kunnen ze er bijvoorbeeld beter op anticiperen. Beleidsprocessen zijn vaak messy, duister en tergend stroperig. De uitkomsten zijn onvoorspelbaar.
Voor zowel het grote publiek als het bedrijfsleven is het belangrijk om te begrijpen hoe beleidsvorming van overheden werkt.
Steven Callander (Stanford) en Gregory Martin (Emory University) hebben onderzocht hoe het komt dat de politiek een onwenselijke status-quo vaak lang laat doorzeuren, en dat de uitkomsten vaak zo afwijken van wat je zou verwachten.
1. Onzekerheid over de consequenties
Eén factor is dat het voor beleidsmakers moeilijk is om vast te stellen welke reguleringen het best werken en wat de consequenties ervan zijn – terwijl de nieuwe regelgeving ook een vorm moet krijgen die het belang van hun partij en achterban dient.
2. In belang van bepaalde groepen
Een nog belangrijkere factor is dat er vaak niks gebeurt omdat ‘uitstel van beleid’ in het belang is van bepaalde politici of groepen. Bijvoorbeeld: hoe erger een situatie wordt, hoe meer macht en invloed een bepaalde groep heeft op de uitkomsten. Daarom bijvoorbeeld stagneerden de Republikeinen de door iedereen noodzakelijk geachte aanpassingen in Obamacare: hoe erger de situatie werd, hoe beter voor de Republikeinen.
Vaak komt er geen nieuwe regelgeving omdat ‘uitstel van beleid’ in het belang is van bepaalde politici.
Gevolgen voor de innovatieve ondernemer
Zo kan dat ook gaan als je als innovatieve ondernemer een betere wereld wilt creëren: je zet er veranderingen mee in gang die op overheidsniveau kunnen leiden tot beleidsuitstel en onnavolgbare machinaties van politici. Met als resultaat dat er voorlopig niets wordt geregeld.
Bron: American Journal of Political Science, januari 2017