Hoe ontwikkel je een visie? Daar zijn vele manieren voor. In dit artikel is de basis de ideeënleer van de filosoof Plato. Maar ook poëzie — behendigheid met taal — is een belangrijk aspect bij het ontwikkelen van een gedeelde visie.
Plato’s ideeënleer biedt een uitgebreid instrumentarium voor visieontwikkeling. De ideeënleer geeft nauwkeurige aanwijzingen voor systematische rationele analyse, onderzoek van emoties en houdingen, en vernieuwing van denken door verbeeldingskracht.
Een praktische vertaling van de ideeënleer is het zogenoemde kralenspel. Bijgaand artikel laat enkele van Plato’s instrumenten zien, aan de hand van een voorbeeld van visieontwikkeling met behulp van het kralenspel. De focus ligt op de framing van een idee en op de verdieping en vernieuwing van denken door ‘de kunst van het vlak ernaast kijken’.
Poëzie voor leiders
Bestuurders, managers en anderen in leidinggevende posities lezen meestal weinig poëzie. Gedichten zijn te weinig praktisch, te onbegrijpelijk, te ver van hun bed. Toch is poëtische taal cruciaal voor leiderschap. Om nieuwe, inspirerende betekenissen te vinden voor bestaande situaties en om mensen te verbinden rond een idee, heb je een grote behendigheid met taal nodig – net als dichters.
Door middel van beelden, verhalen, gevleugelde woorden, aansprekende ideeën, schept de dichter visies, wijzen van zien waardoor mensen zich met elkaar verbonden kunnen voelen. Dat vereist goed gekozen, vaak nieuwe manieren van zeggen, van uitdrukken. Deze zelfde oorspronkelijkheid van taal is ook een wezenlijk aspect van leiderschap en visieontwikkeling. Het lezen van poëzie is misschien wel de best denkbare training daarvoor.
Neem het volgende gedicht van Lucebert:
ik tracht op poëtische wijze
dat wil zeggen
eenvouds verlichte waters
de ruimte van het volledig leven
tot uitdrukking te brengen
Verder lezen? Download hieronder het volledige artikel uit Management & Organisatie.
Sigma_Visie-ontwikkeling (pdf)