Als teamcoach werk ik graag agile. In mijn opleiding tot agile coach, scrum master leerde ik handige werkvormen. Ook leerde ik te werken met werkvormen van liberating structures. In het kader van ‘maximale opbrengst en korte tijd’ is dat handig om in je toolbox te hebben. Het boek De 10 principes van Agile Lean Teamcoaching van Boers en Lingsma vatten de auteurs agile coaching samen in tien praktische principes die coaches en leiders helpen om teams naar een hoger niveau te tillen.
De principes
Boers en Lingsma gaan uit van 10 principes voor agile lean teamcoaching.
- Een organisatie bestaat uit betekenisvolle, met elkaar verbonden teams;
- Harde en zachte aspecten van samenwerken zijn niet uit elkaar te trekken;
- Evaluatie en reflectie zijn even belangrijk als actie;
- Het gaat niet om de beste aanpak, maar om de eerstvolgende betekenisvolle stap;
- Lenigheid is zowel stollen als vloeibaar blijven;
- Lenigheid heeft lenige gewoonten nodig met een structureel karakter;
- Ontwikkelen kan alleen als mensen zich bewust zijn van hun eigen bijdrage;
- Transparantie maakt collectief eigenaarschap mogelijk; 9) Klantfocus is de aanjager van verbeterdynamiek;
- Betekenisvol bewegen vraagt om principes; methoden en regels zijn hulpmiddelen.
Sommige tips van de auteurs zijn weliswaar oude wijn in nieuwe zakken, maar gelukkig waren er ook bevestigingen die ik herken uit mijn praktijk als teamcoach.
Enkele voorbeelden voor agile lean teamcoaching
Werken met een check-in
In diverse teams heb ik regelmatig de Authentieke Dialoog toegepast. Dat begint met een check-in voor teamleden. Vragen die je tijdens een check-in kunnen stellen zijn: wat kom je brengen? Wat heb je te leren? Waarin wil je jezelf ontwikkelen? Hoe kan je wat je geleerd hebt in je vorige team hier inbrengen?
Hoe kan je een ieder erkennen in zijn of haar individuele talent?
Om in de muziekmetafoor te blijven: hoe zorg je ervoor dat jouw altstem bijdraagt aan het geheel? Een teamcoaching – iedere teamcoaching die ik begeleid – begint met het erkennen van het individuele talent. Onlangs heb ik tijdens een teamcoaching de deelnemers hun eigen stijl van communiceren laten uitleggen aan elkaar. Vervolgens hebben ze ervaren hoe het is om in de communicatiestijl van een ander een boodschap over te brengen. Lastig, hilarisch en leerzaam. Maar iedere deelnemer werd wel gehoord én erkend.
Vaak gehoord: wat zijn de kaders?
Een praktijkvoorbeeld. De functie van direct leidinggevende is weggesaneerd. Het management gaat voor zelfsturende teams en geeft de medewerkers zogenaamd alle ruimte. Gevolg: chaos, het overzicht is weg, gebrek aan richting en duidelijke communicatie tijdens de opstart, er wordt eindeloos consensus gezocht, er is emotionele onveiligheid, er wordt geprobeerd controle te krijgen, maar uiteindelijk haken de teamleden af.
Herkenbaar? Kaders dienen vanaf de start helder te zijn. Vanuit de muziekmetafoor: er moet wel eerst duidelijk zijn, dat we werken met een vierkwartsmaat en niet met een wals. En wat is de gezamenlijke grondtoon? Pas als de kaders helder zijn, kan je improviseren. En als je dán gaat improviseren, gaat het niet meer over het precies zingen van de noten, maar om het maken van goede muziek.
Routines zijn cruciaal
Ik leer mijn klanten nieuwe gewoontes te integreren. Hoe zorg je ervoor dat je reflectie gaat integreren in je dagelijks werk? Dat heeft te maken met routine. A daily stand, een scrum, een check-in is ingebouwd en wordt zo vanzelf een routine. Een evaluatie van 10 minuten kan ook een routine zijn.
De waarde van “evaluatie en reflectie zijn even belangrijk als actie” (één van de 10 principes uit agile-lean teamcoaching) wordt door teams nog te vaak onderschat, is mijn ervaring. De hoge werkdruk is voor sommigen een perfect excuus om geen tijd te hebben voor evaluatie en reflectie. Er kan hooguit tijdens een training of teamcoaching worden gereflecteerd. Maar het gaat juist om de integratie van evaluatie en reflectie in hun dagelijks routine.
Door: Veronique Kilian
Theatershow
De theatershow ‘De vechtkunst van liefhebben en samenwerken’ is een avond vol inspiratie, humor en diepgang waarin auteur, teamcoach en theatermaker Veronique Kilian je meeneemt op een reis door de verborgen lessen die we in de eerste jaren van ons leven leren. Ontdek hoe deze lessen je karakterstructuren vormen, en vooral: hoe je oude patronen kunt doorbreken om liefhebben en samenwerken een nieuwe invulling te geven. Kaarten zijn al te bestellen op www.veroniquekilian.nl/theatershow
Veronique Kilian is auteur, (team)coach en theatermaker. Eerder schreef zij 3 boeken over teamcoaching, werkgeluk en leiderschap. Ook interviewt zij leiders en professionals in haar Chief Happiness Officer Podcast. Meer over haar is te vinden op veroniquekilian.nl en trainjegelukscompetenties.nl