Zingeving en betekenisgeving, daar draait het om bij Samensturing. En dat is duidelijk iets anders dan bijvoorbeeld zelfsturing, zegt Rianca Evers-den Ouden, die er een boek over schreef. ‘Natuurlijk zijn zelfontplooiing, zelfontwikkeling en uitgaan van autonomie ook bij samensturing belangrijk’, zegt ze, ‘maar als jij je talent op die manier kunt inzetten voor een gezamenlijk doel, dan voel je je nog meer betekenisvol.’ Een interview met Evers-den Ouden over het toepassen van samensturing in organisaties.
‘Je kunt als medewerker gave dingen doen, je kunt je enorm ontwikkelen, je talent inzetten, maar op het moment dat dat niet bijdraagt aan het gezamenlijk doel van de organisatie, dan zul je altijd blijven zoeken, altijd blijven kijken naar waar jouw eigen unieke stukje van betekenis is’, zegt Evers-den Ouden. En daarom is volgens haar het hebben van een doel, het hebben van een gezamenlijke missie, onontbeerlijk bij samensturing. ‘Het is het bestaansrecht van een organisatie, omdat de missie datgene is dat de medewerkers bindt’, zo stelt ze. Maar dat collectieve doel is het begin, want het echte werk start bij het betekenis geven aan die missie. Evers-den Ouden: ‘Als dit is wat we willen, hoe zijn we daar dan in ons dagelijks werk mee bezig? En kloppen de dingen die we doen wel bij onze missie? Het begint dus echt met het gezamenlijk doel, want dat is waarom we samen zijn. Dan gaan we op zoek naar waarom medewerkers aan dat doel zijn verbonden. Soms is dat heel duidelijk omdat mensen echt om een bepaalde reden bij die organisatie zijn gaan werken: omdat de missie hen heel erg aansprak, of omdat ze intuïtief aanvoelden dat dit de club is waar ze bij wilden horen. En soms is dat ook niet zo duidelijk, maar dat is wel waar we naar op zoek gaan: de betekenisgeving van de gezamenlijke missie. Want je kan nog zo’n mooie missie en kernwaarden hebben, als die in een document staan en liggen te verstoffen, dan zie je er niks van terug in de organisatie.’Toetsen met de leiders
Om er wel wat van terug te zien in een organisatie, gaat de auteur en leiderschapscoach gedegen te werk. ‘Het gebeurt eigenlijk nooit dat we samensturing brengen in organisaties die denken: wat een leuk nieuw programma, laten we dat eens even invliegen. Dan zoeken we eerst samen uit hoe Samensturing bijdraagt aan hun doelen en de missie. Ik zeg altijd: “Wij doen niet aan pitchen, wij doen alleen aan puzzelen”. Dan gaan we dus kijken naar de missie, is die er al, en klopt die nog met de dingen die ze aan het doen zijn, en vervolgens toetsen we die met de leiders in een organisatie.’ En dat is opmerkelijk in een maatschappij waar steeds meer organisaties het management wegsnijden en organisatieveranderingen bottom-up proberen door te voeren. Evers-den Ouden is dan ook heel duidelijk waarom ze de top van een organisatie als eerste betrekt: ‘Anders werkt het niet. Als je me vraagt: “Wanneer kan samensturing niet?” Dan is er maar één factor waardoor het niet landt in een organisatie: als de leiders er niet in geloven. We doen ook steeds vaker eerst een verdiepend traject met de leiders, voordat we überhaupt een stap naar de organisatie maken. Want er gaan grote dingen veranderen voor hen: ze gaan niet meer vanuit hiërarchie maar vanuit gelijkwaardigheid met de medewerkers samenwerken. En dat heeft heel veel impact. Als ze niet voelen waar dat over gaat en daar niet voor kunnen gaan, dan zullen ze het nooit over kunnen brengen. Dan kunnen we teams tot in den treure trainen en helpen om zich verbonden te voelen, maar dan gaat het niet werken.’Belangrijke vragen om de betekenisgeving te achterhalen:
- Waarom is het belangrijk?
- Hoe zie je de kernwaarden terug in hoe je met elkaar omgaat?
- Hoe geef je invulling aan die waarden in je dagelijks werk?
- Hoe zie je de kernwaarden terug in hoe je met de klant om gaat?
- Wanneer is het klaar?
- Hoe weet je dat dat bereikt hebt?