Heel Nederland praat over het onacceptabele gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Deze voorbeelden van onaanvaardbaar gedrag lijken op wat ik heb meegemaakt in mijn werkende leven – een paar keer zelfs, in verschillende omgevingen. Sterker nog, het is de reden waarom ik de Nederlandse journalistiek in traditionele zin niet langdurig heb nagestreefd, ook al past het werkveld zo goed bij me. En waarom ik een loner in de vorm van een klein ondernemer ben geworden. Op die manier heb ik gedoe in mijn professionele leven willen vermijden en ruis buiten de deur willen houden.
Quiet quitting
Nu pas begrijp ik dat dit fenomeen quiet quitting, oftewel stilletjes stoppen, wordt genoemd. Met andere woorden, het verlaten van een werkomgeving en zelfs een werkveld wanneer iemand bepaalde aspecten ervan niet meer aankan, vaak het gedrag van anderen. Voor dit soort ervaringen bestaat er nu een officiële term, namelijk een morele burn-out. Dit idee zet de verschillen in waarden tussen het individu en het ecosysteem centraal.
Goh, ik ben een vrouw van 37 jaar en begrijp nu pas wat er gebeurd is en hoe verrot dit soort ecosystemen eigenlijk zijn. De morele burn-out die ik had, onderstreept het fundamentele gebrek aan compatibiliteit tussen mij en deze giftige werkomgeving, inclusief de verschillen in moraal, ethiek en integriteit en het gebrek aan intellectuele uitdagingen.
Gevolgen niet mild
Hoe vaak heb ik zaken opgemerkt die veel verder gingen dan acceptabel was (ik vermijd even het buzzwoord ‘grensoverschrijdend’)? Ik probeerde op te komen voor het goede en sprak me uit, maar betaalde er riant de prijs voor. Zelfs mijn fysieke gezondheid leed onder de stress. Het kostte een periode van herstel en veel zelfzorg om het te corrigeren. Voor de meeste mensen zijn de korte en lange termijn gevolgen van onaanvaardbaar gedrag dat leidt tot een morele burn-out op zijn zachtst gezegd niet mild.
Ondertussen wil de Nederlandse regering de algemene cultuur in ons medialandschap onderzoeken. Dat is natuurlijk nodig, maar nog interessanter is dat veel mensen die zich in mijn verleden schuldig hebben gemaakt aan onaanvaardbaar gedrag, Matthijs van Nieuwkerk nu publiekelijk verdedigen. Wat een verrassing…
Tekenen van morele burn-out en remedie
Tekenen van een morele burn-out kunnen zijn dat iemand niet kan stoppen met werken en zich niet kan ontspannen. Of dat iemand zich kan schamen voor een gebeurtenis die zich heeft voorgedaan op de werkvloer, of zich gedurende lange tijd dagelijks angstig kan voelen. Iemand kan zich uitgeput voelen: fysiek, emotioneel, intellectueel en spiritueel. Iemand kan ongeïnteresseerd en niet betrokken door het leven gaan, zowel op het werk als privé. Evenzo kan iemand constant zaken uitstellen, negatieve gedachtes hebben, of steeds het ergste verwachten. De enige remedie tegen een morele burn-out is je vreugde hervinden, zoals met alles eigenlijk.
Laten we onszelf alleen niet voor de gek houden: een levensloop verandert door dit soort zaken. Kansen die niet komen. Netwerken die niet worden gebouwd. Financiën die beïnvloed worden. Omgaan met dit soort levenspaden kan alleen met veel compassie en barmhartigheid. Daardoor ontstaat dankbaarheid, en worden er weer nieuwe kansen gecreëerd. Bovendien leiden de ervaringen tot meer empathie voor anderen die soortgelijke ervaringen hebben.
Laat die doelen maar komen, vooral in het geval van groei na pestgedrag. Die pestkoppen kunnen sommige delen van je leven volledig vernielen, maar ze kunnen nooit je plannen en vastberadenheid afnemen. Speel je spel en blijf bij jezelf horen. Oftewel, blijf loyaal aan jezelf. Laat je innerlijke wijsheid je leiden. Dat innerlijke kompas of die stem die je hebt, zal je nooit in de steek laten.
Door: Dina Perla Portnaar