Het thema van het Kwaliteitscongres ‘Meer doen met minder’ gaat Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen, nauw aan het hart. Jonker is een van de sprekers tijdens het congres op 19 mei in Arnhem.
De hoogleraar wil Nederland wakker schudden: “We moeten snel op weg, zelf weer het heft in handen nemen en ons niet laten regeren door de gebeurtenissen om ons heen. Werken vanuit een lange termijn visie. Nog eens 25 jaar aanmodderen kunnen we ons niet veroorloven. We moeten niet een beetje, maar radicaal efficiënter worden wil duurzaamheid er komen.”
Gebaande paden
Als hoogleraar Duurzaam ondernemen aan de Nijmegen School of Management (NSM), onderdeel van Radboud University Nijmegen, houdt hij zich al jarenlang bezig met hoe je het thema duurzaam ondernemen in de praktijk in en tussen organisaties handen en voeten kunt geven. Hij werkt daarbij samen met bedrijven in binnen- en buitenland, en experimenteert met sociale media. “Ik houd ervan buiten de gebaande paden te treden. Als je onderzoek doet naar innovatie, moet je ook innovatief denken, werken en onderzoeken.”
Jonker doelt hierbij op zijn project OCF 2.0 waarbij voor negentien thema’s (onder andere zorg, wonen, voedsel, mobiliteit) duurzame impressies van de toekomst zijn neergezet. Dankzij sociale media hebben zo’n 500 mensen hier hun bijdrage aan geleverd (zie ourcommonfuture.nl). Het resultaat is een vernieuwend boek dat formeel op 20 mei verschijnt. “Maar ik gun de bezoekers van het congres graag een sneak preview van de resultaten en misschien nog wel meer,” vertelt Jonker trots.
Lokalisering
Ondanks de globalisering voorziet Jonker een beweging naar lokalisering en regionalisering. “Grondstoffen raken op, voedsel wordt schaars, vervuiling wordt doorberekend. We moeten voor energie weer meer zelfvoorzienend worden, denk aan de ontwikkeling van energiecorporaties in de wijken. Wat voedsel betreft, gaan we misschien wel grootschalig naar kweekvlees.”
“OCF 2.0 heeft natuurlijk niet voor alles een oplossing maar er is wel massaal nagedacht over duurzaamheid. Like it or not: we krijgen er mee te maken. Want dames en heren kwaliteitsmanagers, we kunnen ons wel druk maken over ISO enzovoort maar als je de fundamentele discussie uit de weg gaat, ben je je professie niet waardig.”