Mijn eerste autootje was een groene Volkswagen Kever. Vlak na de koop bleek mijn Kever wel heel veel broertjes en zusjes te hebben. Ik was ontzettend verbaasd dat er zoveel groene kevertjes op de weg reden.
Maar inmiddels weet ik dat het vaak zo gaat. Wanneer je je ervan bewust bent geworden dat iets bestaat, en het belangrijk voor je is, dan kom je het steeds weer tegen. Het geeft ook een blij gevoel van herkenning wanneer je iemand tegenkomt die hetzelfde ervaart.
Wanneer je je ervan bewust bent geworden dat iets bestaat, en het belangrijk voor je is, dan kom je het steeds weer tegen.
De ontdekking van de ‘Gangmaker’ en de reacties van al die professionals die mij lieten weten zich als ‘Gangmaker’ te herkennen, en die zich door mijn publicaties erkend voelden in deze rol, was voor mij iets heel moois.
Inmiddels blijken er heel wat professionals rond te lopen die veel overeenkomsten hebben met de ‘Gangmaker’ en anders genoemd worden. Hans Bosselaar heeft het over ‘de Dinges’, Paul DiMaggio spreekt over de ‘Institutional entrepreneur’, Paul Williams over de ‘Boundary spanner’, Daniël Wolfs over de ‘Magic Maker’ en Jan Rotmans over de ‘Kantelaar’.
Het begint mij te duizelen, bedoelen we nu allemaal hetzelfde?
Bewustwording
Natuurlijk kunnen we er veel tijd en energie in steken om te onderzoeken welke overeenkomsten en verschillen er bestaan tussen deze professionals met verschillende benamingen. Interessanter is het om je af te vragen waarom ze in verschillende domeinen juist nu zoveel aandacht krijgen?
Gangmakers, de Dinges, Institutional entrepreneurs, Magic Makers: het zijn topnetwerkers, ondernemende personen die vooroplopen bij veranderingen
De bewustwording dat we in de toekomst steeds vaker in netwerken zullen samenwerken die voortdurend in beweging zijn, zal hierbij wel eens een heel belangrijke rol kunnen spelen. Over de Dinges wordt gezegd dat deze een top netwerker is. Gangmakers blijken bovengemiddeld te functioneren in netwerken. Beiden zijn te vinden waar veranderingen en vernieuwingen plaatsvinden. Het zijn ondernemende personen die vooroplopen bij veranderingen. Je zou de Gangmaker en de Dinges ook een ‘Institutional entrepreneur’ kunnen noemen of een Boundary spanner. Dit geldt ook voor de ‘Magicmaker’ waarvan gezegd wordt dat ze memorabele resultaten bereiken in de samenwerking en de Kantelaar die ruimte voor vernieuwing creëert.
Aandacht
Zes verschillende benamingen die alle gezien kunnen worden als een poging om een bepaald soort professionals te vangen in woorden. Professionals waaraan blijkbaar behoefte is in onze huidige complexe wereld waarin het volgen van gebaande paden en het gebruik van standaard processen en systemen niet meer voldoende zijn om resultaten te behalen.
Een heel interessante ontwikkeling, maar er zijn ook gevaren in de aandacht die deze professionals krijgen. Tijdens een eerste bijeenkomst met een groep Gangmakers werd al geconstateerd dat herkenning en erkenning weliswaar belangrijk zijn, maar dat erkenning ook risico’s met zich mee brengt. Als je bij een complexe verandering formeel het label ‘Gangmaker’ krijgt, verwacht iedereen dat jij de beweging tot stand brengt; ‘alle ogen zijn dan gericht op’. Elk gesprek dat je gaat voeren, elk voorstel dat je doet krijgt een specifieke lading. Hierdoor kan het wel eens extra moeilijk worden om datgene te bereiken wat de bedoeling is.
Talent
Het is niet te ontkennen dat we in een trend zitten. Organisaties zullen vacatures gaan openstellen voor ‘Gangmakers’ (of een van de andere benamingen) en opleidingsinstanties zullen het gat in de markt zien en cursussen gaan ontwikkelen waar je kunt leren om ‘een Gangmaker, een Dinges, een Institutional Entrepreneur, een Boundary spanner, een Magic Maker of een Kantelaar te worden. En wie weet welke benamingen er nog meer in omloop zijn?
Voor Gangmaken kun je geen diploma verwerven. Het is een soort talent, een natuurlijk vermogen, een begaafdheid, een aanleg, een innerlijke drang.
Maar voor Gangmaken kun je geen diploma verwerven en je kunt er geen procedure voor ontwikkelen. Het is een soort talent, een natuurlijk vermogen, een begaafdheid, een aanleg, een innerlijke drang. Het is geen ‘kunstje’ wat je kunt leren. Je hebt het of je hebt het niet. Maar als het in je zit kun je het wel versterken!
Daar vestigen wij dan ook onze hoop op!
Lia de Vos is een van de oprichters van het gangmakersgilde. Samen met Jeanet Bouw en Daphne Wiersma heeft ze een beweging op gang gebracht om het bestaan en het belang van ‘gangmakers’ onder de aandacht te brengen, maar ook om te onderzoeken hoe gangmakers elkaar kunnen ondersteunen. Zie ook www.gangmaken.nu
Bekijk hier meer artikelen van Lia de Vos en het dossier over gangmaken