Google’s People Operations-afdeling (lees: HR) realiseerde zich een tijdje geleden dat er een paradox was: het bedrijf neemt individuen in dienst, ontwikkelt individuen en beoordeelt de prestaties van individuen – maar bijna alles wat Google doet, gebeurt in teams. Waarop de PO-afdeling bedacht: kunnen we niet minstens sommige van onze activiteiten richten op het niveau van het team? Dat leidde tot een ambitieus doel: de afdeling wilde de competentie ontwikkelen om per specifiek project precies te kunnen aangeven wat daarvoor de beste teamsamenstelling was, zowel qua aantal teamleden als type mensen (extravert/introvert, man/vrouw, creatief/consciëntieus enz.).
Vijf dynamieken
Maar zo werkt het dus niet. De PO-afdeling bestudeerde 180 Google-teams en ontdekte dat de eigenschappen van de individuele teamleden weinig impact hebben op de teamprestatie. Wat wel het verschil maakt, is de dynamiek van het team als geheel. Implicatie: de nadruk moet niet liggen op de bemensing maar op teamleden inzicht geven in hoe zij samenwerken. Effectieve teams bij Google worden gekenmerkt door vijf dynamieken – in afnemende volgorde van belang:
1. Psychologische veiligheid: teamleden weten dat ze zich kwetsbaar kunnen opstellen en dat hun meningen worden gerespecteerd, zelfs als die ingaan tegen wat de rest van het team vindt.
2. Betrouwbaarheid: teamleden weten dat hun collega’s doen wat ze moeten doen.
3. Structuur en helderheid: teamleden begrijpen hun eigen rol en die van anderen en de algehele teamdoelen.
4. Zin: teamleden vinden dat waar het team aan werkt voor hen persoonlijk belangrijk is.
5. Impact: teamleden denken dat wat zij doen een positief effect heeft op de organisatie en op de wereld.
Zelf ook een psychologisch veilige werkplek creëren? Ga dan eens naar de TED-talk Building a psychologically safe workplace van Harvard Business School-hoogleraar en teamworkspecialist Amy Edmondson.
Bron: Inc., 12-4-2016