In het huidige tijdsgewricht is het voor mensen en organisaties steeds lastiger om te gaan met de disruptieve ontwikkelingen die gaande zijn. Het K4-model helpt organisaties om nieuwe kansen in beeld te krijgen die de huidige economie bieden.
Het K4-model is grotendeels gebaseerd op andere, canvas modellen. Het K4-model maakt echter het belang van het ‘begrijpen’ van de tijdgeest en het ervaren van overvloed expliciet. Het nodigt de spelers uit – dagelijks – in flow te komen.
Wisselwerking tussen mens en organisatie
In dit model is er een sterke wisselwerking tussen de mensen werkzaam in een organisatie en de organisatie zelf. Kort door de bocht: mensen in flow zorgen voor een organisatie in flow en andersom. Bloei staat centraal, maar niet alleen platte, economische groei. Het K4-model bestaat uit:
- talent;
- passie;
- tijdgeest;
- proces;
- meervoudige waardecreatie (of metabolisme);
- overvloed ervaren.
Talent
- Welk talent heb je meegekregen als mens en als organisatie?
- Is succes hebben een kwestie van geluk of is gelukkig zijn een voorwaarde voor succes?
Passie
- Waar krijg je energie van en waar ‘ loop je van leeg’?
- Is passie sterk verbonden met meervoudige waardecreatie, dus meer dan alleen geld verdienen? Wat zegt dit over jou en jouw organisatie?
Tijdgeest
- Begrijpen we de tijdgeest? Wat gebeurt er om ons heen en binnen in ons?
- Wat dragen we bij aan de ander, het andere, de samenleving en wat willen we bijdragen?
Proces
- Hoe worden tijdgeest, talent en passie bij elkaar gebracht om tot waardecreatie te komen?
- Welk soort leiderschap vraagt dit?
- Hoe creëer je ‘win-win’?
- Is het mogelijk om overvloed, bloei te ervaren? Zo ja, hoe?
Meervoudige waardecreatie (of metabolisme van de organisatie en jezelf)
- Hoe kun je de economische motor van jezelf en de organisatie laten draaien, op een gezonde manier? Welke ‘energie’ heb je nodig?
- Heb je geld nodig of kun je met minder moeite en gerichte actie ook in jouw behoeften voorzien zonder geld? Bijvoorbeeld door andere ruilmiddelen in te zetten, elkaar te helpen met gesloten beurzen of met public relations te ondersteunen.
Ervaren van overvloed
- Hoe zorg je er dagelijks voor dat je overvloed ervaart? Waar haal je je inspiratie vandaan en wie inspireer je zelf?
- Is er een inspiratiebonus die je instelt binnen jouw organisatie? En waar bestaat deze bonus uit?
- Wat en waar is de spirit van de organisatie? Hoe weet je of die nog aanwezig is of een duwtje in de goede richting nodig heeft? Neem je hem op in de begroting en op de balans (onder Goodwill)?
Het spel en de knikkers
Bij het neoliberale denken bepalen de knikkers het spel. Bij het zakendoen in flow is het een intieme dans tussen spel en knikkers. Het een kan niet zonder het andere. Organisaties en hun mensen krijgen ook de kans tot bloei. In een lineaire economie is dat niet mogelijk (immers op constante groei gericht), in een circulaire economie wel (gericht op blijvende waarde, samenwerking en handelen uit overvloed). Overvloed is daarbij het toverwoord.
Van samenspel naar samenrealisatie
De spelregels klinken simpel, maar vragen om een andere (denk- en doe)houding. Het vraagt om het niet-onderzochte (zaken)leven te onderzoeken, aandachtig te zijn op eigen handelen, denken en oordelen.
Lukt dit in een overvolle agenda, in een volgepropte agenda? Het antwoord is een kort maar krachtig ‘Ja’. Immers, veel mensen en organisaties geven een re-actie op wat er gebeurt. Als je als mens en als organisatie weet wat jou te doen staat, lever je alleen actie. Dit is een directe en krachtige manier om met de werkelijkheid om te gaan. De rest valt grotendeels weg als ruis.
Bloei leidt tot inspiratie van jezelf en anderen. Het tot bloei komen is synoniem aan werken aan datgene wat we samen te doen hebben, het is een cadeautje van de werkelijkheid voor het samenspel: Samenrealisatie.
Richard Kok is eigenaar van indetussentijd.org