Denk eens even terug aan je eerste jaar op de middelbare school. Stel je nu voor dat je met het volgende rapport thuiskomt. Je hebt twaalf vakken. Voor de meeste vakken heb je een 6 of een 7. Niks aan de hand. Voor twee vakken hebben je een 9 en voor één vak heb je een 4. Welk cijfer vinden jouw ouders het belangrijkst? Over welk cijfer wordt er thuis het langst met jou gesproken?
Het onderzoeksbureau Gallup legde deze casus voor aan duizenden mensen in meer dan veertig verschillende landen. De resultaten waren verrassend eenduidig. Meer dan 80 procent van de ouders wil het toch vooral even over die 4 hebben. Dat is de kracht van pijn. Op het werk is het niet heel anders. Vaak gaat 70 procent van een beoordelingsgesprek over onze zwakke punten. Pardon, ‘verbeterpunten’ moet ik zeggen. Hoe we het ook noemen, het gaat in ieder geval niet over onze sterke punten. Veel mensen geloven dan ook dat ze het meest kunnen groeien in hun zwakke punten. Mis! Onderzoek laat juist zien dat je jezelf het meest kunt ontwikkelen op je sterke punten. In de dagelijkse praktijk gebruik je je sterke punten, maar helaas ook veel te vaak je zwakke punten. Onderzoek van opnieuw Gallup laat zelfs zien dat slechts 17 procent van de medewerkers het grootste deel van de werkdag gebruikmaakt van zijn of haar sterke punten. Het merendeel van de medewerkers is dus dagelijks vooral in de weer met zijn of haar zwakke punten.Sterke punten effectiever en leuker
En dat is slecht voor de motivatie. Mensen die in een omgeving werken waar ze hun sterke punten kunnen inzetten en ontwikkelen, zijn gemiddeld genomen acht keer gemotiveerder dan mensen die steeds maar met hun zwakke punten bezig zijn. Het ontwikkelen van sterke punten is dus niet alleen veel effectiever; het is ook nog eens veel leuker. Uiteindelijk zijn het je sterke punten die ervoor zorgen dat je kunt uitblinken in leiderschap. Daarom is het van belang om vooral ervaringen op te zoeken die in lijn liggen met je sterke punten. Een goede vriend van mij is wat Gallup noemt een ‘activator’ (een van de 34 profielen). Iemand die telkens nieuwe ideeën bedenkt en opstart. Veel van zijn ideeën zijn zo goed dat ze uiteindelijk kunnen leiden tot een bedrijf of een non-profitorganisatie. Hij is een uitstekende leider in de opstartfase, maar zijn effectiviteit is beperkt in de stabilisatiefase die vaak komt na de opstartfase. Inmiddels heeft hij geleerd om in deze fase het stokje door te geven aan iemand anders en zelf aan de slag te gaan om van zijn volgende idee een succes te maken. Hij kent zijn sterke punten (en mindere punten) en kiest er bewust voor om zijn sterke punten in te zetten en ze nog sterker te maken. Alleen zo kan hij uitblinken. In deze versneller heb ik het met je over sterke punten. We gaan daarnaast een stuk verder en kijken ook naar fatale gebreken en ondersteunende competenties. Daarover verderop meer; eerst duiken we nog even wat dieper in de sterke punten. Want wat is een sterk punt eigenlijk?De anatomie van een sterk punt
Volgens onderzoeker Marcus Buckingham bestaan sterke punten uit drie componenten: kennis, vaardigheden en talenten. Buckingham is de auteur van de wereldwijde bestseller Ontdek je sterke punten. Een aanrader, ook omdat het boek een gratis sterkepuntentest bevat. Buckingham omschrijft een talent als ‘een zich herhalend patroon van denken, voelen of handelen dat op productieve wijze kan worden ingezet’. Talenten kun je ontdekken, maar je kunt geen nieuwe talenten aanleren. Zou je graag een bepaald talent bezitten dat je nu niet bezit? Tja, dan heb je pech, zegt Buckingham. Aangezien je een talent niet kunt aanleren, is het slim om eerst je talent te ontdekken en dit vervolgens aan te scherpen met de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om er een sterk punt van te maken. Een sterk punt kun je volgens Buckingham aan de volgende vier kenmerken herkennen.- Je bent goed: wanneer je je sterke punten gebruikt, ben je zeer effectief.
- Je ziet ernaar uit: je kijkt met plezier uit naar het inzetten van je sterke punten.
- Je groeit: tijdens het gebruiken van je sterke punten ben je nieuwsgierig, geconcentreerd en leer je snel bij.
- Je ervaart voldoening: na het gebruiken van je sterke punten heb je een gevoel van voldoening.
Opdracht: Sterkepuntenscan
Een kleine vingeroefening. Als je kijkt naar de vier kenmerken van een sterk punt, wat zijn dan drie sterke punten van je? Schrijf ze op. Let op, een waarschuwing. Er zijn ongetwijfeld dingen waar je erg goed in bent, maar waar je niet naar uitkijkt of die jou geen voldoening geven. Dit zijn dan ook niet je sterke punten!
Bron: Ontwikkel je leiderschap Door: Joël Aerts