Televisieseries zijn tegenwoordig een integraal onderdeel van onze cultuur. In 2000 startte een nieuw tv-tijdperk dankzij de Amerikaanse kabelzenders, waarop series waarin je meeleeft met ‘echte’ mensen het licht zagen (The Sopranos, Breaking Bad, Mad Men…). Een paar series, die zowel bij critici als het publiek hoge ogen gooien, zijn over de hele wereld een doorslaand succes (bv. The Office). Over deze ‘hoeksteen’ van onze cultuur wordt steeds meer geschreven door onderzoekers overal, waarbij uiteenlopende series als The Wire en Game of Thrones onder de loep genomen worden.
Dr. House: een briljante arts, maar een waardeloze manager?
Zouden we Dr. House, de briljante chirurg, als model van anti-management kunnen beschouwen? Een losgeslagen projectiel, al even onmogelijk als leider als om te leiden? In eerste instantie is het antwoord daarop ‘ja’. In dit artikel gaat het over individuele managementstijlen. Er zijn voorbeelden genoeg in de serie waaruit het wanbeleid van Dr. House blijkt, tot groot vermaak van de kijker. Maar hij heeft verschillende kanten en we zullen zien dat ook Dr. House zich op, op zijn manier, bezighoudt met het helpen van zijn team. Maker: David Shore Oorspronkelijke zender: Fox Periode waarin uitgezonden: 2004-2012 Omvang: 8 seizoenen (177 afleveringen) Genre: ziekenhuisserie Samenvatting: Als hoofd van de afdeling ‘diagnostiek’ in het fictieve Princeton Plainsboro-ziekenhuis baart Dr. House opzien door zeldzame medische gevallen op te lossen. Zijn onorthodoxe methoden, cynisme naar zijn collega’s en gebrek aan empathie voor zijn patiënten maken van hem een even onuitstaanbaar als intrigerend personage. Belangrijkste personages: Dokter Gregory House (Hugh Laurie), briljant arts met als specialisme onverklaarbare gevallen, misantroop, cynisch en onhandelbaar; zijn collega en vriend, de sympathieke dokter James Wilson (Robert Sean Leonard); zijn team van jonge artsen-in-opleiding; dokter Lisa Cuddy (Lisa Edelstein), directrice en decaan van het ziekenhuis.Een manager zonder enige empathie
Dankzij zijn uitzonderlijke diagnostische vaardigheden slaagt Dr. House erin allerlei medische gevallen op te lossen waar anderen artsen op vastlopen. In dat opzicht is hij van onschatbare waarde voor het ziekenhuis waar hij werkt.- In tegenstelling tot artsen in andere ziekenhuisseries, zoals E.R. (1994-2009) en vooral Grey’s Anatomy (dertien seizoenen sinds 2005), kan House geen enkele sympathie opbrengen voor zijn artsen-in-opleiding. Hij is onvriendelijk en arrogant. Hij deinst er niet voor terug hardop kwetsende, persoonlijke (soms zeer persoonlijke) opmerkingen te maken, die in het ‘gewone’ bedrijfsleven als intimidatie gezien zouden worden, waar sancties op zouden volgen. Zo zegt hij bijvoorbeeld en plein public tegen een van zijn collega’s, Allison Cameron, dat haar zorgzame karakter haar ertoe heeft aangezet met een doodzieke man te trouwen.[1] Ze zou dus niet uit liefde met hem getrouwd zijn, maar uit medelijden. Iets vergelijkbaars flikt hij bij Eric Foreman, een andere collega, van wie hij beweert dat hij moreel te hard en streng oordeelt over anderen, omdat hij als jongere in het criminele circuit zat. Over zijn vriend Wilson zegt House dat die niet weet hoe snel hij met kwetsbare vrouwen naar bed moet gaan, maar ze weer verlaat als ze dat niet meer zijn, omdat hij dan niet langer de prins op het witte paard kan spelen.
- Hij schetst genadeloze portretten. Zijn opmerkingen zijn keihard en voor iedereen hoorbaar. Het zijn dan misschien persoonlijke waarheden, waarheden waar ironie in doorschemert in ieder geval, maar als waardevolle managementlessen zijn ze moeilijk te beschouwen – of de les moet zijn dat een manager een goeroe is die ervan geniet hoe afhankelijk anderen van hem zijn, terwijl hij zichzelf voor het gemak afzijdig houdt van enige emotionele investering.
- Die ironie, pure zelfbescherming, is voor zijn cliënten, of beter gezegd: patiënten, minstens net zo pijnlijk: als hij al zin heeft om ze te ontmoeten, en dat is meestal niet zo, blaft hij ze constant af. ‘Everybody lies,’ zegt hij tegen de patiënten. Bij House lijken we dus niet bepaald te maken te hebben met ‘luisteren naar de behoefte van de patiënt’.
- Met zijn directe baas, dokter Cuddy, onderhoudt hij een manipulatieve, weinig respectvolle band, wat zelfs zo ver gaat dat hij haar dwarsboomt in haar pogingen er een liefdesleven op na te houden. Zo achtervolgt hij haar in aflevering 14 van seizoen 3 (‘Insensitive’) vanaf een restaurant naar haar huis, zogenaamd vanwege een vraag over het werk, zodat hij haar afspraakje kan saboteren. Desondanks neemt ze het voor hem op, omdat hij goed presteert.
- Kijkers vinden Dr. House fascinerend omdat hij constant grenzen overschrijdt, lak heeft aan ‘alles volgens het boekje doen’, iets wat managers misschien ook maar wat graag zouden willen, zeker als ze er weer een ellenlange vergadering op hebben zitten.