Wat is een grenswerker? Dat is bijvoorbeeld een opgavemanager, coalitiebouwer, wijkverbinder, of omgevingsmanager. Zij werken samen over grenzen van teams, van organisaties, van disciplines. Daar ervaren zij verschillen. Deze verbinden en inzetten voor vernieuwing is een vak. Een onmisbaar vak om de maatschappelijke opgaven van nu aan te pakken. Daarom is BINT opgericht, een kennisnetwerk voor grenswerkers om samen met elkaar te leren, te reflecteren, te experimenteren.
Om taaie maatschappelijke opgaven aan te pakken is samenwerken noodzakelijk. Maar dat het noodzakelijk is, maakt het nog niet gemakkelijk. Praktische concepten, modellen en tools helpen hierbij. Het ontwikkelen van dit gedachtegoed rond samenwerken kan vanzelfsprekend ook niet alleen. Daarom is het kennisnetwerk BINT ontstaan van en voor iedereen die over grenzen van teams, disciplines en organisaties samenwerkt.
Zo zijn er in wisselwerking tussen wetenschap en praktijk bijvoorbeeld grondvormen van samenwerken, persoonlijke signaturen, stappen voor het omgaan met spanningen en scans op succesfactoren ontwikkeld. Het repertoire voor grenswerkers wordt o.a. door Martine de Jong doorontwikkeld. Nadat zij in 2018 samen met Has Bakker en Fieke Robaart het boek Tweebenig samen werken uitbracht, werkt zij nu aan een nieuw handboek.
Door de samenwerking over grenzen van heen, leggen grenswerkers ongewone verbanden voor alledaagse opgaven.
Festiverentie
Ongewoon is ook de “Festiverentie” die BINT organiseert. Op 21 en 22 juni houdt het kennisnetwerk BINT een Festiverentie: een combinatie van een festival en conferentie om alle laatste inzichten op het vak van samenwerken met elkaar uit te wisselen. Wie zich grenswerker voelt, kan meer informatie vinden op www.deverbindingsdienst.nl/festiverentie.