Ja, wat een timing zou je zeggen, breng je je nieuwe boek uit over duurzame inzetbaarheid, lijkt de wereld stil te vallen! Wat een ongelofelijke en vooral snelle impact heeft dit virus op onze gezondheid, gezondheidszorg, ons en de economie. En wat een gevolgen voor alle onze landgenoten die deze crisis helaas niet overleven en al die mensen die ziek worden en zijn geworden.
Alle ‘hens aan dek’ daar waar het gaat om wat we de ‘vitale functies’ noemen. Zoals zorgmedewerkers, politiemensen, voedingsindustrie, onderwijs en ga zo maar door. Vol bewondering kijk en ervaar ik de inzet van met name de mensen in de zorgsector. Een sector die toch al enorm onder druk stond met hoge ervaren werkdruk, personeelstekorten en als gevolg daarvan daling van de betrokkenheid en bevlogenheid. Nou, in tijden van crisis, laten deze mensen zien dat betrokken zijn met de patiënten, en liefde voor het vak; wat je kunt betekenen voor mensen, voorop staat. En ik zie ook dat directies en management alles doen wat in hun mogelijkheden ligt om deze medewerkers te ondersteunen. Mooi ook alle initiatieven van burgers om de zorgmedewerkers en andere vitale beroepen een hart onder de riem te steken, en te helpen waar kan. Dat maakt je als Nederlander trots, op ons kikkerlandje waarin we dat gezamenlijk voor elkaar krijgen.Effect verdwijnt
Maar ik ben ook zo realistisch en door de wol geverfd om te weten dat een effect is van een crisis, en dat dit verdwijnt als de crisis voorbij is of lang aanhoudt (en laten we hopen dat het snel zal zijn). Het zou mooi zijn als we er uit leren, er anders als maatschappij, als politici, als burgers, als werknemers, als zelfstandigen en als ondernemers uit komen. En dat de ontstane creativiteit, innovatie en samenwerking een structureel karakter zou krijgen. Ik denk dat we juist na dat we deze crisis hebben overwonnen, alert moeten zijn op de terugval, vanwege de ervaren enorme werkdruk en stress voor al die mensen die in deze crisis op hun toppen moeten presteren.
Ik denk dat juist dan investeren in duurzame inzetbaarheid alleen nog maar belangrijker zal zijn, om medewerkers mentaal weer in goed in balans te krijgen, helpen om, al is het maar kort, echt even te ‘ont-stressen’, en de ervaren en ontwikkelde veerkracht om te buigen tot een structurele manier van functioneren.
Ik denk dat we juist dan, moeten sturen op de verkregen autonomie en regelruimte, op de energie die is losgekomen uit het feit dat je er samen toe doet; er zingeving is ontstaan.
Dit vasthouden, verder door ontwikkelen, is waar goed en praktisch duurzame inzetbaarheid echt voor staat.
Het nieuwe boek: “Aan de slag met duurzame inzetbaarheid: van dialoog naar rendement’ biedt deze handvatten om juist dan, dé dingen te doen in organisaties die er toe doen.
Door: Peter Dona