Bij organisatieveranderingen staan we vaak niet stil bij het feit dat we samenwerken. Ook in kwaliteitsprogramma’s is samenwerking een essentieel onderdeel van het succes. Samenwerken lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het vaak niet. In dit artikel legt Daniël Wolfs uit hoe u in samenwerking tot verbluffende kwaliteitsverbetering kunt komen. Vanuit de overtuiging dat als we elkaar meer vinden in wat ons bindt, we beter de krachten van onze verschillen kunnen bundelen.
Dit verhaal over kwaliteit en samenwerking begint op een bijzondere plek. In Griekenland. Weet u het nog? Een klein jaar geleden stonden de kranten nog bol van het nieuws over de economische crisis in Griekenland. We lazen verhalen over onderhandelingen in Brussel, over politieke en diplomatieke belangen. Het staat in schril contrast met de verhalen van de ‘gewone’ Griek – zoals het verhaal van Apostolos Sianos. In 2009 verloren naar schatting duizend mensen per dag hun baan. Vooral in de groep van 35 jaar en jonger was het percentage werklozen hoger dan het percentage werkenden. Het was onder deze omstandigheden dat vier vrienden genoeg hadden van dat leven in de stad en besloten dat het anders moest. Ze hadden niks. Geen geld, geen woning. Ze
hadden enkel elkaar – en een rotsvast geloof dat het anders kan.
Apostolos Sianos was een van die vier vrienden. Hij zei zijn baan op, liet zijn appartement in Athene achter en keerde zijn oude leven in de moderne samenleving de rug toe. Samen met zijn vrienden ondernam hij de reis van drieënhalf uur naar de berg van Telaithrion op het eiland Evia. Op die berg startte Apostolos Sianos een alternatieve samenleving waar nu vele Grieken wonen, leven en werken. Het is een alternatieve samenleving in de zin dat het een volledig duurzame, circulaire samenleving is waar geen afval is en men dicht bij de natuur leeft. Maar het is ook een alternatieve samenleving omdat het is gestart als alternatief voor de ‘normale’ samenleving.
Meer dan twaalfduizend bezoekers, die het eiland sinds 2009 heeft gehad, steunen Apostolos (en zijn stichting) zowel financieel als niet-financieel, waardoor de grootte en impact van het project uitbreiden. Apostolos ‘hoopt in tien of twintig jaar tijd de eerste duurzame stad van Griekenland te bouwen en wil intussen zo veel mogelijk experimenteren’ met wat wel en niet werkt.
Verbluffende resultaten boeken
U vraagt zich misschien af waarom ik dit verhaal vertel. U werkt in een organisatie als kwaliteitsprofessional, adviseur of manager. Een organisatie die u – hopelijk – niet graag wilt verlaten om een Griekse berg te beklimmen. Apostolos heeft in een kleine zes jaar tijd verbluffende resultaten geboekt. Resultaten die vooraf onmogelijk leken. Hij nam het heft in eigen handen, ook als anderen dat niet deden. Hij bleef het grotere belang benadrukken als ego’s de overhand wilden nemen. Hij bewaarde de rust als het toch anders liep dan verwacht. En Apostolos besefte bovenal
dat hij net zo belangrijk en onbelangrijk was als ieder ander in het succes dat ze – nog steeds – samen bouwen op dat kleine eiland in Griekenland. Verbluffende resultaten boeken, je visie uitdragen, het heft in handen nemen, anderen de weg wijzen in een wirwar van protocollen en kwaliteitsprocedures, het grotere belang benadrukken als ego’s de overhand nemen… het is niet zo
gek veel anders als wat we willen bereiken in onze organisaties om de kwaliteit van ons werken op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Zeker niet als we anderen daarvoor nodig hebben om dat te bereiken.
Drie lessen
Ik nam contact op met Apostolos en vroeg hem naar een aantal van zijn belangrijkste lessen die hij leerde met het starten, ontwikkelen en bouwen van zijn droom.
Lees het volledige artikel in Sigma 1, 2016, of download de pdf.