Wat begint met een enkel Scrum-project, groeit na verloop van tijd vaak uit tot het grootscheeps oppakken van agile in de volle breedte van de organisatie. Soms wordt agile dan nogal gehypet en gepositioneerd als de volgende heilige graal die alle problemen op het gebied van stiptheid, kwaliteit en kostenbesparing gaat oplossen. Dat is natuurlijk onzin. Maar in een snel veranderende wereld is het wel verstandig om ervoor te zorgen dat een organisatie snel, lenig en fit is.
Organisaties willen tegenwoordig fit, wendbaar en agile zijn. Want wat is er mooier dan sneller dan de concurrentie te kunnen reageren op klantwensen of veranderende markteisen?
Wendbaar word je echter niet vanzelf. Daarvoor zul je wat moeten doen. Iedereen weet dat gezond leven tijd en inzet vergt en dat een vast ritme nodig is om fit te blijven. Maar hoeveel mensen die in januari een jaarabonnement op de sportschool nemen, slagen erin om fit te worden?
De weg naar agile
Voor agile is dat niet anders. Zonder offers en discipline lukt het niet om meer agile te worden. Zelfs een beetje agile werken levert al voordelen op, maar de weg naar echte wendbaarheid vraagt doorzettingsvermogen, opoffering, regelmaat en discipline. Agile worden is lastiger dan velen denken: patronen uit het verleden dienen te worden afgeleerd en nieuw gedrag, nieuwe regels en principes moeten worden aangeleerd.
Deze inspanning volledig opbrengen lukt maar weinig organisaties. Ken Schwaber, de medebedenker van Scrum, de meest gebruikte agile-aanpak (Lees: Het verschil tussen scrum en agile), stelt: ‘75 procent van de organisaties die met Scrum beginnen, slagen er niet in de voordelen te behalen waarop ze hopen.’ Dit komt doordat ze niet bereid zijn om pijn te lijden en de verandering die agile vraagt integraal door te voeren.
De gevaren van agile
In deze video geeft Rini van Solingen uitleg over de gevaren van Agile (tekst gaat door onder de video):
Bron: Agile, door Rini van SolingenÂ
Prof.dr.ir. Rini van Solingen is spreker en auteur. Zijn expertise ligt op snelheid en wendbaarheid van mensen en organisaties. Hij is deeltijdhoogleraar aan de Technische Universiteit Delft en geeft daarnaast regelmatig college aan Nyenrode Business Universiteit in masterclasses en MBA’s.
Wil jij meer weten over agile werken, betekenisvolle samenwerkingen en TQM?Â
Rini van Solingen verzorgt een college tijdens de Collegereeks Kwaliteit in digitale transitie .
Lees ook dit artikel van Rini van Solingen: ‘Manage als een imker’