Het continu doorlopen van de PDSA-cyclus betekent dat in een Lean-organisatie voortdurend wordt verbeterd aan de hand van hypothesevorming en experimenteren met effectieve oplossingen. Het is de taak van de Lean leider om zowel zelf permanent te verbeteren, als anderen daartoe in staat te stellen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan kaizen-teams en verbeterworkshops.
Verbeterteams en verbetertaal
Dergelijke verbeterteams worden geleid en gefaciliteerd door de Lean leider, bijvoorbeeld de Group Leader samen met de Lean- coach. Het is de taak van de Lean leider dat er in de organisatie een standaardverbetertaal bestaat waarin iedereen is getraind en waarmee elk verbeterteamlid mee uit de voeten kan. Een standaardverbetertaal van de organisatie is het geheel van aanpak, methode, tools, technieken en formats voor de invoering en verspreiding van Lean in die organisatie. Het standaardiseren van de verbetertaal zorgt ervoor dat tijdens het verbeteren betrokkenen zich kunnen focussen op de inhoud: het bepalen van het verbeterdoel, het structureren van het probleem en het analyseren van de werkelijke onderliggende oorzaken.
In de praktijk blijkt namelijk dat de belangrijkste valkuil van effectief verbeteren is, dat er te weinig tijd en moeite wordt gestoken in het vinden van data (en/of het verkrijgen van materiekennis) om de werkelijke oorzaken van problemen te vinden. Onvoldoende training van deelnemers (te weinig investeren, te weinig tijd) en daardoor onvoldoende kennis en begrip van de Lean-principes en de verbetertaal blijken ook vaak genoemde valkuilen van continu verbeteren.
Valkuil
Een andere valkuil is dat veel verbeterworkshops stranden na het vinden van meerdere goede oplossingen die niet worden doorgevoerd door te weinig commitment (buy-in) van sleutelfiguren in de organisatie, of omdat er te veel oplossingen tegelijkertijd worden doorgevoerd, waar de achterban te weinig tijd, capaciteit en aandacht voor heeft.
Lean leiders zijn verantwoordelijk voor (het gezamenlijk ontwikkelen van) een verbeterstrategie en -aanpak, voor het stimuleren en faciliteren van continu verbeteren door een infrastructuur en cultuur van continu verbeteren te ontwikkelen en daarvoor ook voldoende middelen ter beschikking te stellen. In feite is de Lean leider vooral verantwoordelijk voor het ontwikkelen en verbeteren van de infrastructuur en systemen voor continu verbeteren en zijn de medewerkers verantwoordelijk voor het verbeteren van hun werkprocessen.
Bron: Lean leiderschap
Door: Marcel van Assen