Blockchain is een term die we steeds vaker tegenkomen. Het is vooral bekend in de financiële sector. Volgens experts zullen alle bedrijfsprocessen erdoor beïnvloed worden. Dat heeft ook gevolgen voor kwaliteit.
Wat is blockchain eigenlijk?
Daar is geen heel eenvoudig antwoord op te vinden. Het is ingewikkeld om uit te leggen, zo lees je veelvuldig op internet. Tegelijkertijd wordt gezegd dat we over een jaar of twee (?) allemaal precies zullen begrijpen wat het inhoudt. Zoals we ooit niet precies snapten wat het world wide web was – en nu niet meer zonder kunnen.
Blockchaintechnologie is complex, maar het idee erachter is eenvoudig.
Blockchaintechnologie is complex, maar het idee erachter is eenvoudig. Heel simpel gezegd is blockchain een grote, wereldwijde database die op miljoenen apparaten actief is en voor iedereen toegankelijk. Niet alleen informatie, maar alles wat van waarde is, zoals geld, titels, muziek, kunst, wetenschappelijke ontdekkingen, intellectueel eigendom, etc., kan veilig en privé bewaard blijven. Transacties via een blockchain zijn onbetwistbaar en onomkeerbaar. Op blockchain wordt vertrouwd. Niet door machtige intermediairs zoals banken, overheden en technologiebedrijven, maar door samenwerking van grote groepen mensen en door slimme codes. Blockchains zorgen voor integriteit en vertrouwen tussen vreemden. Blockchains maken het moeilijk om te bedriegen.
Waardevolle zaken
Het is dus het eerste digitale medium voor zaken van waarde. Net zoals het internet het eerste digitale medium was voor informatie.
Een blockchain is decentraal en open, er is niet één instantie die eigenaar is van de blockchain. Net zoals er geen eigenaar is van het internet. Iedereen kan zich erop aansluiten en bijvoorbeeld via e-mail berichten versturen aan ieder ander die een internetaansluiting heeft.
Blockchain heeft grote gevolgen voor alle bedrijven, organisaties, overheden: voor alles en iedereen.
Ketting
Er is één eigenschap die een blockchain uniek maakt en waaraan het systeem zijn naam ontleent: er kunnen alleen nieuwe regels worden toegevoegd aan de onderkant van de lijst, alsof je een nieuwe rij toevoegt aan de spreadsheet. De voorgaande rijen kunnen niet gewist of gewijzigd worden. De historie blijft altijd voor iedereen zichtbaar. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om te frauderen.
Blockchain in de financiële sector
De hype van blockchains laat en liet zich vooral gelden binnen de financiële sector. Een internationale betaling bijvoorbeeld gaat nu nog over meerdere schijven en duurt vaak meerdere dagen. Klanten betalen een hoge prijs voor een internationale betaling. Binnen blockchain is zo’n betaling binnen enkele minuten gedaan.
Blockchain bij de overheid
Ook overheden onderzoeken de mogelijkheden van blockchain. Zo zijn er bij de Rijksoverheid en bij gemeenten een aantal blockchainpilots van start gegaan om te onderzoeken hoe deze technologie ingezet kan worden voor gemeentelijke processen. Voorbeelden zijn de organisatie rond een zorgtraject, de uitgifte van paspoorten of het innen van belastingen.
De overheid onderzoekt hoe blockchaintechnologie kan worden ingezet bij bijvoorbeeld de organisatie rond een zorgtraject, de uitgifte van paspoorten of het innen van belastingen.
Blockchain in de zorg
Volgens Lucien Engelen, directeur van het REshape Center van het Radboudumc, zal de blockchaintechnologie ook in de zorg voor grote veranderingen gaan zorgen. Het instituut doet onderzoek naar concrete gebieden.
In de zorg kan blockchain zorgen voor grote veranderingen in de transacties tussen het ziekenhuis en zorgverzekeraars.
Een daarvan zijn de transacties tussen ziekenhuis en zorgverzekeraars en zorgverzekeraars met patiënten. Een heel omvangrijk, foutgevoelig en fraudegevoelig proces waar veel controles nodig zijn. Met blockchaintechnologie kan dat proces veel efficiënter verlopen, met minder controles, minder fouten en minder fraudegevoelig.
Blockchain in de maakindustrie
Ook in de maakindustrie kan blockchain zorgen voor een omwenteling. Nu is het zo dat wanneer een klant een order plaatst, er een hele communicatieketen in gang wordt gezet. Van orderbevestiging tot verzenden, factureren, etc. Blockchain maakt al die administratieve processen overbodig.
3D-printen is een andere revolutionaire nieuwe technologie. Maar met blockchain gaat het nog verder. Fabrikanten van 3d-geprinte producten hebben nu nog een platform nodig om hun product te verkopen. Het is voor hen ook moeilijk om hun intellectueel eigendom te beschermen. Met blockchain kunnen metadata bewaard worden en kunnen kopers en verkopers in een open markt makkelijker met elkaar in contact komen.
Minder voorraad, meer maatwerk
Is het met robots en 3D-printers technisch gezien eenvoudig om slechts één product te produceren, in plaats van duizenden, administratief is dat nog steeds een probleem. Maar als door blockchain de administratieve processen grotendeels wegvallen, kunnen maakbedrijven makkelijker een enkel product maken. Ze hebben minder vooraad nodig hebben en zijn in staat veel meer maatwerk te leveren.
Andere mogelijkheden van blockchain liggen op het vlak van het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Via blockchain wordt het mogelijk een open marktplaats te creëren met vele aanbieders en klanten. Een partij die een offerte plaatst op deze marktplaats, brengt die automatisch onder de aandacht bij alle mogelijke aanbieders en kan vervolgens de beste leverancier kiezen. Dat kan de goedkoopste zijn, maar het kan ook degene zijn die direct kan leveren omdat die vlakbij zit of op dat moment onbenutte productiecapaciteit heeft. Leveranciers krijgen op hun beurt continu te zien waar vraag naar is.
Blockchain gaat impact hebben op ieder bedrijf.
Nieuwe businessmodellen
Blockchain gaat impact hebben op ieder bedrijf. Als je over enkele jaren nog altijd een levertijd hebt van drie weken, terwijl je concurrent binnen een dag kan leveren, heb je een probleem. Bestaande businessmodellen gaan zeker onderuit. Nadenken over hoe je business verandert, is essentieel.