AOST is een manier om bij het starten van een bijeenkomst die gericht is op leren een beeld te krijgen van de houding van deelnemers en deze bespreekbaar te maken. Dit gebeurt aan de hand van metaforen.
Agile coaches gebruiken daarbij wel het acroniem OSVG: O = ontdekkingsreiziger, S = shopper, V = vakantieganger en G = gevangene. Omdat ‘vakantieganger’ en ‘gevangene’ passieve houdingen zijn, kiezen wij voor het acroniem AOST, waarbij A staat voor astronaut en T voor toerist.
Werkwijze AOST
Bespreek dat er verschillende houdingen mogelijk zijn waarmee je als teamlid aan een bijeenkomst als deze kunt beginnen:
- Astronaut: je hebt een helder doel voor ogen en gaat daar recht op af, dit past daarin.
- Ontdekkingsreiziger: je wilt een nieuwe wereld ontdekken waarvan je nog niet weet hoe die eruit zal zien en of die je bevalt.
- Shopper: je bent nieuwsgierig naar wat er te koop is en neemt mee wat je past.
- Toerist: het lijkt je wel leuk om mee te doen en het paste toevallig in je agenda.
Vertel dat het bij de houdingen niet gaat om goed of fout en dat niet iedereen astronaut hoeft te zijn, maar dat het wel fijn is om te weten hoe de verhoudingen ongeveer liggen. Laat iedereen aangeven wat zijn houding is en die toelichten. Schrijf mee op een flap om zo een totaalbeeld van het team te krijgen. Bespreek of het totaalbeeld de groep verbaast en wat de uitkomst betekent voor de bijeenkomst. Hoe zorgen we voor een succesvol gezamenlijk leerproces?
Varianten
Soms wordt ervoor gekozen deelnemers hun houding op een briefje te laten schrijven zonder dat anderen dat zien. De begeleider leest vervolgens de briefjes willekeurig voor, turft de uitkomsten en verscheurt daarna de briefjes. Deze aanpak past minder bij agile-lean teamcoaching.
Een andere optie is deelnemers zelf metaforen te laten bedenken. Dat kan bijvoorbeeld zijn met wat voor type sporter ze zichzelf zouden willen vergelijken. Voelt het als gymles, trainen voor de Olympische Spelen, boksles of een vriendschappelijk partijtje voetbal?
Bron: 75 Werkvormen voor agile-lean teamcoaching
Door: Aty Boers, Marijke Lingsma