Om succesvol te blijven, is het noodzakelijk te blijven leren. Dat geldt voor organisaties, maar ook voor individuele professionals. Hoe blijf je jezelf ontwikkelen? 4 tips
In de literatuur wordt ook wel gesproken van ‘learning agility’. Hiermee wordt de bekwaamheid bedoeld om snel en continu te leren van ervaringen. ‘Agile learners’ zijn goed in het leggen van verbindingen tussen verschillende ervaringen. Ze zijn ook in staat om perspectieven of aanpakken te laten varen als ze niet meer van nut zijn. Ze zijn dus in staat om dingen af te leren als nieuwe manieren nodig zijn.
Ze doen vooral deze vier dingen:
1. Vraag om feedback
Denk aan een of meer mensen die met u hebben samengewerkt of die u aan het werk hebben gezien bij een bepaalde taak. Vertel hem of haar dat je hun perspectief waardeert en vraag wat je anders zou kunnen doen de volgende keer. Om optimaal te leren van feedback – en dit is essentieel – bedwing dan de neiging om jezelf te verdedigen. Dank hem of haar voor zijn bijdrage en vraag jezelf af wat je kunt leren.
Om een defensieve houding te verminderen en een lerende mentaliteit te ontwikkelen, denk dan eens na over dit motto: ‘Er moet een betere manier zijn en ik weet het nog niet.’ De kracht van het motto ligt in het woord ‘nog’.
2. Experimenteer met nieuw gedrag en nieuwe manieren
Als je jezelf voor een uitdaging gesteld ziet, stel jezelf dan deze vragen: ‘Wat kan ik doen om het eindresultaat te veranderen?’, of: ‘Wat zal ik in de toekomst anders doen?’. Op deze manier kun je nieuwe manieren om iets te doen ontdekken.
Dat geldt ook voor denkexperimenten. Als je vasthoudt aan een bekend perspectief, zie je geen andere mogelijkheden.
3. Zoek verbindingen in gebieden die ogenschijnlijk geen verband hebben
Je kunt je kennis en expertise in een heel ander domein toepassen. Dit zorgt ook voor een andere aanpak. Het vereist wel dat je uit je comfort zone stapt. Kies een domein waar je expertise in hebt (bijvoorbeeld je bent een wijnkenner), maar dat niets te maken heeft met je werk. Vraag je dan af hoe je die kennis en vaardigheden zou kunnen gebruiken om je huidige uitdaging tot een goed einde te brengen.
4. Maak tijd voor reflectie
Systematisch reflecteren op je werk en je ervaringen stimuleert leren. Om hiervan een continu proces te maken, wen jezelf aan jezelf deze vragen te stellen: ‘Wat heb ik van deze ervaring geleerd?’, en: ‘Wat ging anders dan ik had verwacht?’. Leiders die reflectie aanmoedigen en dat ook zelf laten zien, leren niet alleen zelf meer, maar zetten ook aan tot meer inzicht, meer bewustzijn en reflectie bij anderen.
Bron: HBR.orgÂ
Lees ook: ‘Leervermogen als krachtbron‘ op www.overmanagement.nlÂ