Waar gebeurd. Nadat een IT-bedrijf voor de vierde keer op rij een grote deal was kwijtgeraakt aan een concurrent, wilde de CEO weten wat er steeds misging.
Het verkoopteam heeft niet de juiste relaties, gaf Marketing aan. Onze producten ontbreekt het aan bepaalde features, zei Verkoop. Het aanbod is te duur, riep Finance. Geen enkele verklaring leek te kloppen: de producten werden gefabriceerd in de landen met de laagste lonen, kregen hoge scores van analisten en boden features waar mensen enthousiast over waren. Ten einde raad belde de CEO de misgelopen klant en vroeg hem recht op de man af: waarom gaf je deze deal aan onze concurrent? Jullie producten zijn fantastisch, zei de klant, maar je concurrent geeft me wat ik zoek. De CEO realiseerde zich dat het binnenhalen van de klant niet slechts een kwestie was van prijs, kwaliteit, productfeatures of verkoopvaardigheid. De concurrent sprak de taal van de klant, en zijn verkoopmensen wisten wat hij nodig had, werkten nauw samen met zijn leiders en kwamen proactief met oplossingen voor problemen die nog niet eens ter sprake waren gekomen.Nodig was een klantstrategie
Met andere woorden: wat het bedrijf nodig had, was een welbewuste, goed ontworpen en scherpzinnige klantstrategie. In zo’n klantstrategie wordt verwoord welke onderscheidende waarde en ervaring het bedrijf de komende drie tot vijf jaar gaat leveren aan een specifieke groep klanten, inclusief de producten en/of diensten, kanalen, het operationele model en de capaciteiten die daarvoor nodig zijn. Bij het ontwikkelen van een succesvolle klantstrategie beantwoord je vragen als:- Wie zijn onze klanten?
- Welke van hun behoeften kunnen we vervullen?
- Welke klantervaring moeten we creëren?
- Welke capaciteiten hebben we daarvoor nodig?
- Hoe moeten we ons daartoe organiseren?
- Welke aspecten van onze cultuur kunnen ons helpen?