Een robot opvoeden is lastig, want je moet hem zo programmeren dat hij menselijk gedrag herkent en daar naar handelt. Het zal veel tijd kosten, maar dat dit gaat lukken, staat wel vast, zegt prof. dr. Vanessa Evers, hoogleraar sociale robotica, Universiteit Twente. In ziekenhuizen en productiebedrijven zijn robots niet meer weg te denken, maar ook op veel andere terreinen zal robotica geleidelijk aan ons leven veraangenamen.
‘Een robot die niet begrijpt dat de omgeving waarin wij leven sociaal bepaald is, kan in onze omgeving nooit functioneren. Dat lukt alleen wanneer de technologie daarop is aangepast. De robot moet dus in staat is de mens te herkennen en weten welk gedrag gewenst is, bijvoorbeeld wanneer de mens van iets schrikt of niet. Het gedrag van de robot in onze dagelijkse omgeving moet natuurlijk zijn. Door menselijk gedrag in parameters en algoritmes te vertalen, kan een robot leren ons te begrijpen.’‘De ene mens die de ander iets aanreikt en het dan loslaat, zoals een zoutvaatje, is een simpele handeling, maar voor een robot erg ingewikkeld. Maar we kunnen het hem wel leren.’
Robots gaan taken overnemen
Robots zullen steeds meer in huizen, op straat en onze werkplek verschijnen, daarvan is Evers overtuigd. ‘Robots die voor een groot publiek toegankelijk zijn, zijn nuttig voor de samenleving en kunnen daarin veel veranderen. Robots gaan ons leven veraangenamen door taken van ons over te nemen, zoals bedden verschonen in ziekenhuis– en verpleeghuizen en kwetsbare ouderen helpen bij het huishouden. Op stations en luchthavens zullen robots mensen de weg wijzen en op openbare plekken, bij voetbalstadions of op festivals bijvoorbeeld, kunnen robots straks agressie tussen mensen signaleren en de politie waarschuwen. De mogelijkheden van robottechnologie lijken onafzienbaar:- Nu al helpen robots artsen en doktoren bij onderzoek en precisie-ingrepen. Een bekende operatierobot is de Da Vinci waarbij de chirurg de operatie via de zorgrobot uitvoert.
- Ook de zelfrijdende auto is een exponent van hoog intelligent roboticagebruik. Met behulp van een exoskeleton, een robotachtige imitatie van ons skelet, kunnen invalide mensen weer lopen of revalideren zonder krukken.
- En in steeds meer fabrieken nemen robots routinematig of fysiek zwaar productiewerk over. Daar is de omgeving ook aangepast aan de robots. Evers wil een robot die zich aan de omgeving, aan de mens aanpast. ‘Ofwel: sociaal vaardige robots die begripvol met ons omgaan.’