Sommige medewerkers zijn een langzaam werkend gif voor je bedrijf. Wijs ze de deur voor ze nog meer onheil aanrichten. Maar hoe herken je deze sluipmoordenaars?
Je hebt de ‘gewone’ slecht functionerende collega’s die voor iedereen als zodanig herkenbaar zijn (lopen er de kantjes af, werken niet goed samen in teams enzovoort). En je hebt de ronduit giftige collega’s die hun destructieve invloed veel meer onder de oppervlakte doen gelden. Daarover gaat het hier. Herken de symptomen.
Rode vlaggen
- Ze teren op roddel en achterklap, en verspillen zo tijd die ze aan constructieve gesprekken hadden kunnen besteden. Gouden regel: alles wat de waardigheid van en het respect voor een collega neerhaalt, is een no go.
- Ze vergaderen ná de vergadering: ze ondermijnen achteraf van alles waarover zojuist gezamenlijke afspraken zijn gemaakt.
- Ze zeggen: dat is mijn werk niet. Zeker in kleine bedrijven zal iedereen moeten bijspringen als het nodig is en zich snel moeten aanpassen aan wisselende prioriteiten. Denk: manager helpt vrachtwagenchauffeur om meteen gevaarlijke olievlek te verwijderen.
- Ze vinden dat ze hun sporen al hebben verdiend. Vandaag is een nieuwe dag. De enige maatstaf is je tastbare bijdrage op dagelijkse basis.
- Ze zien ervaring als een doel op zich. Als argument aanvoeren dat je meer ervaring hebt is zoiets als zeggen dat je je acties en beslissingen niet meer hoeft te rechtvaardigen. Aan ervaring die zich niet vertaalt in betere vaardigheden, prestaties en successen heb je weinig. Het gaat erom wat je ermee doet en wat het anderen oplevert.
- Ze gebruiken groepsdruk om anderen af te remmen. Voorbeeld: tegen die nieuwe collega die keihard werkt en schittert aan het firmament zeggen dat hij daarmee de rest van de groep wel een slecht imago geeft.
- Ze zijn er als de kippen bij om met de eer te strijken. Niemand doet het helemaal alleen. Een goede teamplayer laat ook anderen schitteren, zeker als hij een leidinggevende positie heeft.
- Bij problemen heeft iemand anders het gedaan. In een goed bedrijf doe je de dingen samen, ook als er wat fout gaat. Je kunt als leidinggevende de verantwoordelijkheid naar je toetrekken, zeker als je weet dat je zelf beter de klappen kunt opvangen dan een ander.
Bron: Inc., 18-7-2016