Thuis, remote, hybride of parttime werken: onderzoek na onderzoek wijst uit dat werknemers flexibiliteit willen. Bedrijven die hier gehoor aan willen geven, zoeken naar succesvolle voorbeelden en modellen om hun bedrijfsprocessen aan te passen. Want hoeveel dagen werken, werkt nu het beste? En gebeurt het beste werk eigenlijk wel tijdens ‘werkuren’?
Kwaliteit van leven is voor werknemers belangrijker dan ooit tevoren. Sinds 2020 hebben we gezien hoe flexibel en adaptief de werkplek kan zijn en hoeveel beter de balans tussen werk en privé wordt. Voor veel bedrijven is het niet meer de vraag óf ze aan de vraag van hun werknemers willen voldoen, maar hoe. Waar er gewerkt wordt, thuis of op kantoor, daarvoor is inmiddels binnen veel organisaties wel beleid ontwikkeld. Maar hoe zit het met wanneer?
Bied flexibiliTIJD
Het State of Hybrid Work 2022 rapport van Owl Labs wijst uit dat 84% van de werknemers geïnteresseerd is in een flexibel beleid dat hen niet verplicht om op specifieke tijden op kantoor te zijn. Immers, wanneer we werken heeft evenveel invloed op de productiviteit als waar we werken. Mensen leven namelijk op verschillende ‘circadiane ritmes’. Dit zijn biologische ritmes met een 24-uurs cyclus. Ongeveer de helft van ons blijkt zelfs een nachtbraker te zijn; niet uit vrije keuze, maar genetisch bepaald. De ‘nachtuil’ bestaat dus echt! Dit doet de vraag rijzen: hoe kunnen mensen prettig werken als ze tegen hun eigen circadiane ritme in moeten functioneren?
Diverse bedrijven nemen hier nota van en passen hun beleid aan. Zo stelden bijvoorbeeld Dropbox, Slack en Calendly allemaal ‘kernwerktijden’ in. Deze kerntijden beperken vergaderingen tot een gedeeld blok van vier uur op een dag waarin alle tijdzones elkaar overlappen. Zo blijft de rest van de dag over voor gericht werk, beheerd op ieders eigen tijd. Vroege vogels werken hun taken vóór het vergaderblok af, terwijl middag- en avondmensen na de vergaderingen aan het diepgaande werk kunnen beginnen. Met oog op het ‘volgende normaal’ bied je je werknemers zo het werk- (en slaap)schema dat bij hen past.
Weg met de traditionele werkweek
Hetzelfde rapport leert ons ook dat een vierdaagse werkweek een van de belangrijkste voordelen is die mensen van een toekomstige werkgever zouden willen. Alleen al door minder werkuren aan te bieden, stellen bedrijven zich open voor een grotere pool van getalenteerde, gedreven werknemers die weten hoe ze met hun tijd moeten omgaan. Daarbij is het een van de beste manieren om te laten zien dat je de tijd van je huidige werknemers waardeert. Toch blijft een veelgehoorde angst in de bestuurskamer dat men bang is dat minder uren werken leidt tot productiviteitsverlies.
Het 100:80:100 model, bedacht door 4 Day Week Global, moet dit ondervangen. Dat werkt zo: het personeel werkt op 100% productiviteit in slechts 80% van de typische werkuren, en de bedrijven betalen 100%. Wereldwijd draaien er momenteel pilotprogramma’s met dit model. In de pilots meten en volgen onderzoekers de tevredenheid en gezondheid van werknemers, en kijken onder meer naar slaap, stress en burn-out risico’s. Het is de grootste proef met een vierdaagse werkweek ter wereld.
Betrokkenheid is het sleutelwoord
De eerste resultaten van het onderzoek stromen inmiddels ook al binnen. Wat blijkt? 96,9 procent van de werknemers wil de vierdaagse werkweek voortzetten. Men voelt zich minder snel opgebrand en stress, slaapproblemen en conflicten tussen werk en familie namen allemaal af. Ook werkgevers zijn positief. Zo stegen tegen het einde van de testfase de totale bedrijfsinkomsten met 8,14% (gewogen naar bedrijfsgrootte) en werd gedurende de studie een toename gemeten van 12,16% in het aantal werknemers. 18 van de 27 bedrijven gaven dan ook aan de 4-daagse werkweek voort te willen zetten.
Of je nu uiteindelijk wel of niet kiest voor een vierdaagse werkweek of kernwerktijden, een ding is duidelijk: werknemers eisen steeds meer flexibiliteit en bedrijven moeten nieuwe manieren vinden om aan deze vraag te voldoen. Luister in deze tijd dus extra goed naar je werknemers, en stel een duidelijk en toepasbaar (hybride) werkplekbeleid op. Alleen zo behoud je werknemers en extra (onderlinge) betrokkenheid, en dat is een win-win situatie voor iedereen.
Door: Frank Weishaupt, CEO van Owl Labs