Nu de wereld verdeelder lijkt te zijn dan ooit, is de cultuur van een organisatie dan juist een kans of een bedreiging? Informatie komt gefragmenteerd tot ons en deze tijd vraagt om hogere snelheid…
Voelen wij in de samenwerking met anderen nu vooral overeenkomsten of verschillen? Is jouw collegiale tribe vooral je dagelijkse werkomgeving of je netwerk op LinkedIn? Zijn wij in onze professionele, grote gebouwen met helder licht en weinig planten nog wel in staat om onze menselijke kant te herkennen?
Op deze dag gingen zo’n 350 aanwezigen op reis door organisaties. Terwijl we buiten de apen zien slingeren worden we meegenomen door de ervaringen van de 6 sprekers in deze avontuurlijke locatie; het Junglerestaurant van Ouwehands Dierenpark in Rhenen.
De dag is geformeerd rondom het Managementboek van het Jaar 2016; De Corporate Tribe van Danielle Braun en Jitske Kramer. Zij reizen de hele wereld af op zoek naar leiderschap in verre landen, onder vreemde volken. Wat zijn de organisatielessen uit de antropologie? In ieder geval: People are key. Always.
In de westerse bedrijfscultuur denken wij meer in functies dan in rollen. Wij zijn afhankelijk van de ranking, vormgegeven in organogrammen. De auteurs vertellen over tough leadership met ceremonies, wraak op de concurrentie én ook over het belang van liefde, échte aandacht en knuffelen. Macht is goed gebruikte invloed en gedrag. Een leider geeft het ritme aan, luistert en observeert maar jaagt zelf niet mee. De middle managers zetten de deur open voor innovatie en zorgen samen met de magiërs voor de toekomst. Zodat verzamelaars ononderbroken in hun vaste structuur hun werk kunnen doen. Zonder dat alles steeds verandert.
Wat is het gevolg voor verandermanagement als je niet meer weet wie je collega’s zijn? Door het nieuwe werken en de flexibele werkplekken weet je niet goed meer wie tot jouw tribe behoren. Als je bij fundamentele veranderingen niet zorgt voor een tussenfase om te mogen leren, kunnen mensen die wijzigingen verstandelijk helemaal niet verwerken. Veranderingen hebben magie, regie en ethiek nodig.
Een beetje wij en zij is gezond, leren we van Jitske Kramer. Weten met wie je straks het succes viert is belangrijk.
Volgens Danielle Braun hebben wij organisaties ontzield. Als je stopt met ontzielen, neemt de tevredenheid toe. Rolgericht organiseren helpt beter dan hiërarchische functie- en vergaderstructuren. Steek liever een kampvuur aan en voel de kracht van informele beïnvloeding. Maak een organisatie veilig voor diversiteit.
Spreker Martijn Aslander, auteur van Nooit af! gelooft helemaal niet meer in organisaties. Alles om ons heen blijft bewegen en niets is ooit af. Alles verandert en niets is meer voorspelbaar. Dus alles is permanent beta en dan mag je fouten maken. Je bent zelf je enige zekerheid. Vandaar zijn oproep om jezelf te zijn en te blijven. Beat the establishment by being yourself. Martijn ‘spaart’ mafkezen en verbindt ze met anderen. Zo ontstaan zwermen. Een inspirerend verhaal over meetings houden zonder geld, voordrachten in ruil voor een knuffel en huur ontvangen voor je verblijf bij de verhuurder.
Joris Luyendijk, bekend van Dit kan niet waar zijn!, neemt het stokje over en ook hij ervaart de flexibilisering. Samenwerking is ingeruild voor concurrentie en persoonlijke loyaliteit is verdwenen. De weg naar schaalvergroting loopt op een manier waar de top het systeem zo laat draaien dat zij er zelf het beste uit komen. Het is aangeleerde hulpeloosheid. We hebben het gezien in de bankenwereld. Je kunt ieder moment ontslagen worden en de duur van jouw bestaansrecht in deze tribe is uiterst onzeker. Als je met die constante beklemming van dreigend ontslag moet functioneren, ontstaat angst. Korte termijn targets leiden tot een a-morele cultuur.
Het is vervolgens Martin Sitalsing die heel toepasselijk een eerder deze dag gehoorde opmerking van een Vlaamse bezoeker aanhaalt. Zij heeft verklaard hier aanwezig te zijn om te ‘herbronnen’. Een prachtige metafoor voor het stil staan bij waarvoor we er werkelijk zijn. Uit ervaring bij de politie weet Sitalsing dat het bij centralisatie soms moeilijk is om de ethische waarden van tribes te behouden. De bestaande tribe moet worden opengebroken om in de nieuwe groep te kunnen functioneren. Via kampvuurtjes en echte gastvrijheid, kun je vaak effectiever zijn dan met opgelegde regels.
Jiske Kramer sluit af met de invulling om tot een strong tribe te komen. Van nature werkt iedereen het liefst met mensen die op hen lijken. Hierdoor dreigt fragmentatie in subgroepen. Terwijl een andere mening en de verschillen tussen mensen er ook voor kunnen zorgen dat je beter kunt gaan functioneren. Verschillen maken de mens. Zoek de verschillen én de overeenkomsten tegelijkertijd; inclusie. Geniet van het onbekende. De resonantie, de verschillende ritmes. Je bent een cultuur aan het creëren. Cultuur bestaat uit unieke antwoorden op universele vragen.
Dat de sprekers erin geslaagd zijn het publiek de hele dag te boeien blijkt uit de ongekend hoge bezettingsgraad tot het einde van deze vrijdagmiddag. Met een open geest vertrekken we naar huis. Zoals dagvoorzitter Naema Tahir het stelde: er is prettige verwarring nodig voor openstelling.
Vandaag was het publiek een gelegenheidszwerm: samen onafhankelijk van elkaar nadenkend over hetzelfde. Thinking independently together.
Door: Jeanine Dijkhuis is Register Marketeer met ruim 25 jaar ervaring. Zij is marketinggeneralist met een voorliefde voor resultaat- en mensgerichte marketingstrategie
Het event ‘Corporate Culture’ werd georganiseerd door MI Academy, Academie voor Organisatiecultuur & Managementboek Academy.
Bron: Managementboek.nl