Tandenpoetsen, dagcrème opdoen, haar. Tanden, dagcrème, haar. Elke dag dezelfde handelingen, in dezelfde volgorde. Dit is een van de routines waarmee Renate haar dag start. Heel handig, gaat automatisch, kost amper breinenergie. Hóe handig, dat blijkt overduidelijk als er iets gebeurt dat haar routine verstoort. Zit ze bij haar eerste afspraak met de haren alle kanten op. She’s been there :).
Gewoontedieren
We are what we repeatedly do.
Aristoteles
Mensen zijn gewoontedieren. Ja, jij ook! Als je denkt: gewoontes = saai, think again. Aristoteles zei het heel veel eeuwen geleden al. Wat je steeds doet, dat ben jij!
Dat maakt je gewoontes en routines nogal belangrijk: je creëert er je eigen identiteit mee. En als je ze slim en strategisch inzet, zijn het je grootste verandervrienden.
Want je kunt ze zelf kiezen en dat kun je benutten voor je verandering.
Het gifgroene addertje
Om te snappen hoe dat werkt, moet je eerst kennismaken met het gifgroene addertje, dat zodra je wilt veranderen z’n kop uit het gras steekt. Dat addertje saboteert namelijk je veranderplan. Dat werkt zo: om te kunnen veranderen moet je automatismen doorbreken en dat zorgt in je brein voor stress. Ook heb je een heleboel vaardigheden nodig, zoals flexibel zijn, organiseren en plannen, reguleren van je aandacht en nieuwsgierig zijn. Die vaardigheden zitten in het deel van je hersenen dat prefrontale cortex heet. Alleen gaat die prefrontale cortex niet zo goed op stress, terwijl de verandering juist zorgt voor stress. Precies wat je nodig hebt om te veranderen, werkt dus niet zo goed als je gaat veranderen. De ironie! Voel jij je een sukkel, want het lukt niet. Â
Nieuwe gewoontes aanleren
Een van de manieren om daaraan te ontsnappen, is jezelf een nieuwe gewoonte aanleren die je de goede kant op helpt. En, je weet het ondertussen, dat kan iets heeeeel kleins zijn. Elke maandag een inspirerend artikel delen met je collega’s (omdat je een inspirerende adviseur wilt zijn), elke week koffiedrinken met iemand anders uit je team (omdat je een luisterende leidinggevende wilt zijn), …. Vul maar in.
Renate heeft bijvoorbeeld heel veel lol in nieuwe dingen ontwikkelen. Bij elke groep die ze begeleidt en bij elke lezing die ze houdt, probeert ze iets nieuws uit. Een inzicht, een werkvorm, een opvatting. En dus zou Aristoteles zeggen: Renate is een nieuwedingenuitprobeerder.
Elke dag vijf minuten schrijven is ook een mooi voorbeeld. Daarmee zorgt Agnes ervoor dat haar volgende boek er komt. Want die routine maakt haar een schrijver en die vijf minuten worden meestal een uur (of twee). Elke dag weer.
Zo verslaan je gewoontes dat gifgroene addertje. Helemaal niet saai, toch?!
Door: Renate Kamp, Agnes Nanninga
Schil een appeltje met je brein
Meer over het gifgroene addertje, hoe je een nieuwe gewoonte aanleert en op welke andere manieren je ook kunt ontsnappen, lees je in Veranderprikkels, 18x meer kans dat het lukt.