Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) nam 15 januari jl. vijf transitieagenda’s in ontvangst die de contouren schetsen voor een circulaire Nederlandse samenleving in 2050. De vijf aangeboden agenda’s zijn het vervolg op het vorig jaar gesloten Grondstoffenakkoord.
In het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 dat het kabinet in september 2016 lanceerde, zijn vijf sectoren/ketens aangewezen waarmee Nederland grote stappen wil zetten op weg naar een circulaire economie:
Biomassa en voedsel: wat is ervoor nodig om onze voedselvoorziening circulair te maken.
Bouw: deze agenda gaat over gebouwen en infrastructuur, zoals wegen, bruggen, dijken, spoor en riolering.
Consumptiegoederen: producten met een korte omloopcyclus, zoals verpakkingen en wegwerpmaterialen, als producten met een langere omloopcyclus, zoals kleding en wasmachines.
Kunststoffen: producten met kunststoffen zijn over ruim dertig jaar circulair. Ze hebben een kleine milieuvoetprint en zijn gemaakt van hernieuwbare kunststoffen van een gegarandeerde kwaliteit.
Maakindustrie: hoe kunnen we de voorzieningszekerheid van kritische materialen vergroten, de milieudruk van producten uit deze industrie verlagen en de kringloop van producten uit de maakindustrie vervolmaken.
Lees hier meer artikelen over de circulaire economie.
Transitieagenda’s
Voor elk van deze ketens hebben transitieteams, bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende partijen die het Grondstoffenakkoord hebben ondertekend, een transitieagenda opgesteld.Hierin worden afspraken gemaakt over
- ontwikkelrichtingen voor 2021, 2025 en 2030 (concreet, haalbaar en ambitieus);
- een actieagenda waarin enkele innovatieve projecten geselecteerd worden;
- een kennisagenda waarin nieuwe kennis- en onderzoeksvragen worden geformuleerd;
- een sociale agenda waarin de effecten van de transitie op de arbeidsmarkt worden uiteengezet;
- een investeringsagenda die er toe bijdraagt om financiële belemmeringen weg te nemen en te komen tot sluitende en financierbare circulaire business cases.
Kijk ook op www.circulaireeconomienederland.nl