Die trend komt sterk naar voren uit een recent onderzoek dat Moodindicator, expert op het gebied van het online meten van werkgeluk bij (thuis)werkend Nederland, heeft gehouden onder haar klanten. “Veel mensen zijn zoekende naar structuur in de thuissituatie, waarbij bijna alles ineens anders is”, legt Sijbe Bonsma uit, directeur Moodindicator.
“Waar op kantoor iedereen zijn eigen plek had, moet nu thuis ineens een nieuwe plek gecreëerd worden en dat vergt veel energie van de werknemers”, vertelt Bonsma, “Ook hakken de nieuwe maatregelen er flink in bij mensen. Er is veel onzekerheid, toekomstperspectieven vallen weg en de omstandigheden om ons heen veranderen bijna dagelijks.” Welke baan je op dit moment ook hebt, het heel allemaal erg veel impact. Zo ziet Bonsma dat terug trends die zichtbaar zijn van de online werkgelukmeter Moodindicator.Thuiswerken zonder structuur zorgt voor stress
Werknemers kunnen, ook nu ze thuiswerken, invullen hoe ze zich voelen aan de hand van smileys, maar ook door extra feedback te geven. Een opvallende ontwikkeling is veel mensen last hebben van extra stress die het thuiswerken met zich meebrengt. “We zijn gaan kijken naar welke oorzaken daaraan ten grondslag liggen”, legt Bonsma uit.- Privé en zakelijk lopen door elkaar: je hebt ineens alle vrijheid om je werkdag in te richten. Daarnaast nog even boodschappen doen, de vaatwasser uitruimen en een wasje opvouwen. “Heel makkelijk, dat thuiswerken, maar het aanbrengen van structuur is voor veel mensen een probleem”, zegt Bonsma. Het is vooral een uitdaging om je persoonlijk leiderschap aan te scherpen: op de normale tijd opstaan, aankleden, beginnen op tijden waarop je werkdag normaal ook begint, op tijd pauze nemen en op tijd weer stoppen. “Daar zit vaak de grootste uitdaging”, ziet Bonsma.
- Collega’s zijn niet fysiek in de buurt: ze missen het praatje bij het koffieapparaat, het kort sparren over projecten en even vragen naar hoe het weekend is geweest: het is er even niet meer bij. “Toch zijn we gezegend met de technologie anno nu. Naast dat leidinggevenden realtime inzicht krijgen in het werkgeluk van zijn medewerkers, behoudt het team gemakkelijk onderling contact door videobellen, WhatsApp en chatfuncties.”
- De werkplek vraagt aandacht: een goede stoel, rust om je heen en zo weinig mogelijk afleiding. “Super leuk dat papa of mama nu de hele dag thuis is, maar dat betekent niet dat we alleen maar gaan spelen. Er moet simpelweg ook gewerkt worden. Door dat af te bakenen, ontwikkel je voor jezelf weer structuur.”