Volgens Wikipedia zijn we al sinds 2006 in oorlog met Iran. Een cyberwar wel te verstaan. Ondanks het feit dat de Iraniërs een gematigde president hebben gekozen, vond Trump het blijkbaar nodig de verhoudingen in de Arabische wereld op scherp te stellen, met een isolering van Quatar als gevolg.
Trump is daar nota bene nog trots op ook. Het ziet er tevens naar uit dat de Britse verkiezingen een Brexit niet gaan keren en de verwijdering tussen Europa en de Verenigde staten lijkt inmiddels ook een feit.
Ondertussen wordt op het afgelopen kwaliteitscongres ons voorgehouden dat de bedreiging van onze privacy wel degelijk een groot risico is omdat we wel zeker iets te verbergen hebben. Dat alles als gevolg van een verregaande ontwikkeling in alles wat met informatietechnologie te maken.
Cassandra-syndroom
Alvin Toffler voorspelde het in 1980 in zijn boek ‘The third wave’ allemaal al, alhoewel ook hier het Cassandra-syndroom geldt: op het moment dat je iets voorspelt, word je niet serieus genomen; en als de voorspelling uitkomt, wordt ontkend dat er voor gewaarschuwd is.
Hoe dan ook: de wereld kantelt, een eufemisme voor ‘we zitten midden in de chaosfase’, zoals die beschreven wordt in de chaostheorie. Spannend en niet zonder gevaar, maar ook een periode waarin veel kan en het vooral zaak is met zo veel mogelijk ideeën en oplossingen te komen.
Ik deed hiertoe al een bescheiden poging met mijn boek ‘Europa Heruitvinden’ en met de organisatie van het mini-symposium over Technologie en Spiritualiteit, georganiseerd door DeGoudseSchool op 29juni a.s.
Veel meer ideeën nodig
Maar en zijn heel veel meer nieuwe ideeën nodig om de kans te vergroten dat het goede idee er tussen. Voor de kwaliteitskundigen een uitgelezen kans om hun kennis en vaardigheden onder de aandacht te brengen.
En zijn heel veel nieuwe ideeën nodig om oplossingen te vinden voor de huidige problemen. Voor de kwaliteitskundigen een uitgelezen kans om hun kennis en vaardigheden onder de aandacht te brengen.
De aloude goeroes Juran en Deming wijzen daarbij nog altijd de weg. Juran had het al over breakthrough. Met daarbij deze aanwijzing: zorg dat je alle processen doorgrondt, ga dan pas voor een radicale verandering en pak daarna de principes van procesbeheersing en verbetering weer op. Een werkelijke kwaliteitskundige heeft de tools daarvoor paraat, dus er ligt een wereld voor ze open.
Zaak is dan wel dat ze hun vinger opsteken. Deming was al buitengewoon kritisch op de organisatieprincipes zoals ze in de vorige eeuw zijn toegepast, maar hij geeft met zijn veertien punten ook aanwijzingen hoe het anders kan.
Socialisatievermogen
Dan zijn gelukkig de overnames van Unilever en AKZO Nobel niet gelukt. Door aanhangers van het Angelsaksische model, lees: enig doel is aandeelhouderswaarde en rotsvast geloof in principes als het ongelimiteerd streven naar maximalisatie, centralisatie van de macht, concentratie van activiteiten, specialisatie, synchronisatie en standaardisatie. Maar verslagen is de oude macht nog niet en ik vrees dat ze ook nog wel een slag zullen winnen.
Mogelijk was Toffler te vroeg, maar dat de wereld fundamenteel aan het veranderen is, kan toch niet meer ontkend worden. Om met Barzun te spreken: ‘De revolutie is begonnen en macht en bezit gaan over in andere handen’. Barzun tekent daarbij aan dat dit veelal gepaard gaat met geweld en misschien is het terrorisme daar wel een voorbeeld van.
Het is dus zaak de revolutie zo kort mogelijk te laten duren. Dat kan alleen als we ons intellectueel vermogen inzetten – en dat is alleen mogelijk alleen als we eerst onze aandacht richten op versterking van ons socialisatievermogen.
Teun Hardjono