Een kwart (24%) van de jonge managers vindt het ongemakkelijk om leiding te geven aan collega’s die ouder zijn. Dit blijkt uit de ManagementScore 2022, een representatief onderzoek onder ruim 500 managers in Nederland. Dat komt deels doordat jonge mensen denken dat ze er niet klaar voor zijn om collega’s met meer werk- en levenservaring aan te sturen. Werk- en levenservaring worden namelijk vaak gekoppeld aan het hebben van kennis en vaardigheden. Het is de hoogste tijd dat we dit soort vooroordelen de wereld uit helpen. Het feit dat één op de vijf managers onder de 35 jaar is, laat zien dat young professionals prima een leidinggevende functie kunnen hebben. Als eerbetoon aan jonge talenten vertel ik graag waarom leeftijd niks te maken heeft met het succes van een manager.
Geschatte leestijd: 4 minuten
Managen is een vak apart
De algemene opvatting heerst dat je een aardige dosis levens- en werkervaring moet hebben om goed te kunnen managen. Tuurlijk, een beetje levenservaring is fijn om autoriteit uit te stralen. Maar wie zegt dat je eerst flink wat meters moet maken, voordat je kunt managen? Je kunt het ook anders bekijken, namelijk door managen als een vak apart te zien. Iemand die manager wordt, maakt niet alleen een verticale stap in zijn of haar carrière, maar ook een horizontale stap. En om een ander vak te beoefenen, doet je leeftijd er helemaal niet toe. Zo’n stap kun je altijd zetten. Natuurlijk is het zo dat je alle opgedane ervaring meeneemt in je werk, maar dat betekent niet dat je een bak aan ervaring moet hebben om een leidinggevende functie uit te oefenen. Kennis en vaardigheden kun je wat mij betreft ook prima opdoen in een praktijkgerichte opleiding of training. Eentje waarbij je on the job leert. Leidinggeven kun je namelijk leren volgens de meerderheid (57%) van de managers. En leren doe je het hardst door het gewoon te doen.
Managementvak continu in ontwikkeling
Daarnaast is je organisatie onderhevig aan verandering en jouw functie als manager dus ook, of je nu 28 of 63 bent. Daardoor hebben jonge managers het niet moeilijker dan oudere managers. Voor iedere manager geldt dat er continu nieuwe uitdagingen op je pad komen, dat collega’s komen en gaan en dat de organisatie waarin je opereert, verandert. Daarom is het belangrijk dat je jezelf als manager continu ontwikkelt. De meerderheid (78%) van de managers is het hiermee eens. Ontwikkelen kun je doen door trainingen en cursussen te volgen om up-to-date te blijven en mee te gaan met de veranderende eisen van het managementvak. Als manager is het dus voornamelijk belangrijk om altijd ruimte vrij te maken om te leren. Als ontwikkelen een vast onderdeel is van je werk, ben je in staat altijd mee te bewegen met de veranderingen waaraan het managementvak onderhevig is. Niet alleen in de beginjaren van rol als manager, maar je leven lang. Als je je dit als jonge manager al realiseert, profiteer je daar je hele carrière van.
De skills van morgen
Bij continu ontwikkelen hoort ook dat je werkt aan je skills. Slechts één op de drie (30%) managers denkt namelijk dat de manager van morgen dezelfde skills nodig heeft als vandaag. Dat is logisch, want het speelveld waarin je opereert, verandert continu. Daarom is het belangrijk dat je skillset mee verandert. Zo is het voor een toekomstige manager bijvoorbeeld belangrijk om hybride te kunnen managen en digitale transities te leiden. Een opleiding of training kan je helpen om grip te krijgen op trends en maatschappelijke ontwikkelingen en om de bijpassende vaardigheden onder de knie te krijgen. Ook dit is iets waar je als manager ieder jaar aan moet werken. Een concreet voorbeeld hiervan is het omgaan met maatschappelijke ontwikkelingen zoals de groeiende aandacht voor inclusiviteit en diversiteit. Daarvoor is het bijvoorbeeld belangrijk om gewoontes en routines los te laten en op een andere manier nieuwe collega’s te werven dan je gewend bent.
Dicht bij jezelf blijven
Iedere manager wil uiteindelijk een goede manager zijn. Een belangrijke stap daarin is het vinden van een managementstijl die bij je past. Daar hoort ook bij dat je ontdekt wat jij belangrijk vindt in het leven en wat jou drijft. Daarbij maakt het niet uit hoe oud je bent. Of je nou op jonge, middelbare of late leeftijd voor de eerste keer een leidinggevende rol hebt, deze zoektocht doorlopen alle managers. Heb je als young professional ambitie om manager te worden? Laat je dan vooral niet tegenhouden door vooroordelen of tegenargumenten, maar ga je ambitie achterna. Ga opzoek naar wat jou drijft, ontdek je persoonlijke stijl en durf de stap te zetten.
Door: Rob Rijbroek, directeur ISBW