Multitasken, dat doet iedereen, Althans, we proberen het. Maar is het wel zo efficiƫnt om twee dingen tegelijk te doen? En is het wel zo goed voor je?
Er is een eenvoudige manier om daar achter te komen. Probeer maar eens met je voet een rondje te draaien en tegelijkertijd met je hand in de lucht een 9 te schrijven.
Lukt datĀ vloeiend?
Waarschijnlijk niet. Ons brein is namelijk niet in staat om twee taken tegelijkertijd uit te voeren en zal switchen tussen de ene en de andere taak. Iedere keer als je switcht gaat tijd verloren. En ā minstens zo erg ā energie. Multitasken maakt ons dus trager en we raken sneller door onze energievoorraad heen.
Test: wanneer ben je het snelst?
Een andere manier om dat aan te tonen is de volgende test.
Schrijf zo snel mogelijk eenwillekeurig woord ā bijvoorbeeld multitasken ā op papier en schrijf vervolgens onder de m het cijfer 1, onder de u het cijfer 2 enzovoort. Klok de tijd die je haalt. Schrijf vervolgens eerst de m op en daarna de 1 eronder, dan de u en de 2 eronder. Klok ook deze tijd. Wanneer was je het snelst?
Serieel is beter dan parallel
Deze testjes laten duidelijk zien dat ons brein niet goed is in parallelle informatieverwerking. Ze doen vooral aan seriƫle (achtereenvolgende) informatieverwerking. Het is daarom veel beter om werkzaamheden serieel uit te voeren in plaats van parallel. Het is dan namelijk makkelijker om aandacht te blijven richten op de bron; je kunt je beter concentreren en de taak efficiƫnter (zonder tijdverlies) uitvoeren.
Focus!
Maar minstens zo belangrijk, je voert de taak beter uit omdat je in staat bent beter te selecteren welke informatie er bij deze taak toe doet. De hersenen van frequente multitaskers zijn continu gericht op alle informatie uit de omgeving zonder de onbelangrijke informatie te kunnen negeren. Focus op een taak maakt dat je veel makkelijker belangrijke informatie van onbelangrijke en totaal irrelevante informatieĀ kunt scheiden.
Wees zuinig op je geheugen
Er kleeft nog een belangrijk nadeel aan multitasken, en dat is dat het stresssysteem in deĀ hersenen voortdurend onder druk wordt gezet. Er is continu een gevoel van āik ben nog niet klaarā, āik moet nog iets doenā, ādit is belangrijk, dit is urgentā.
Talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat die continue staat van paraatheid door prikkeling van het stresssysteem funest is. Niet alleen op de korte termijn – je hartslag en ademhaling gaan omhoog, de spanning in je spieren neemt toe en je mond wordt droger – maar zeker ook op de lange termijn. Zo kunnen bij chronische stress de cellen in je hippocampus sterven. De hippocampus is onder andere belangrijk voor je geheugen maar hij speelt ook een rol in het emotienetwerk. Je ziet dus vaak bij mensen die aan chronische stress lijden dat hun geheugen slechter wordt en hun stemming minder.
200 x per dag op je telefoon
Het advies is dus: laat multitasken varen, hoe moeilijk dat ook is. Want zeg eens eerlijk, hoe vaak laat jij je op een dag afleiden door Facebook, WhatsAppTwitter of LinkedIn? Gemiddeld pakken mensen 200 keer per dag hun telefoon om een bericht te checken; de meesten van ons doen dat ook tijdens hun werk. Probeer eens een dag zonder social media te functioneren en ervaar wat dat met je aandacht doet. Zet alle signalen op je telefoon uit, zoek een stiltewerkplek op en concentreer je op je taak. Je zult zien dat je veel makkelijker in een flow komt en je klus aanzienlijk sneller klaart. En passant ga je aan het eind van de dag ook nog eens met een opgeruimd gevoel naar huis.
Meer weten? Check deze video: