Het thema van Sigma 6, 2016, is Integriteit & Compliance. Een kort overzicht van de inhoud vindt u hier. Hieronder het hoofdredactioneel van Maud Notten.
Onlangs hield Jan Terlouw op tv een vurig pleidooi voor vertrouwen. Hij raakte daarmee een gevoelige snaar en vele harten, zo bleek uit de vele reacties. Zijn metafoor was ‘het touwtje uit de brievenbus’.
Vertrouwen raakt aan integriteit. Is een integere persoon te vertrouwen? Is een betrouwbare persoon integer?
Tijdens de Integriteitsdag die in oktober door Vakmedianet in Radio Kootwijk werd georganiseerd, besefte ik pas echt hoe ingewikkeld en veelzijdig het onderwerp integriteit is. En actueel, getuige de vele artikelen die je erover leest in de media.
Het was het idee van Teun Hardjono om een dossier in Sigma te starten over Integriteit en Compliance. Deze editie van Sigma is daar een uiting van, naast het dossier op Sigma online. Teun benaderde heel diverse mensen en vroeg ze om een artikel of column voor deze Sigma te schrijven. Het resultaat mag er zijn. We beginnen met de column van Teun waarin hij uitlegt waarom hij deze artikelen heeft gekozen en wat de relatie is met kwaliteitsmanagement.
Wat mij opviel is dat ondanks de verschillen er ook overeenkomsten zijn te bespeuren. Zo wordt van een integer persoon gezegd dat hij ‘heel’ is, één geheel, of whole. In tegenstelling tot een corrupt persoon, die ‘gebroken’ is. Integriteit gaat ook om ‘zuiverheid’ en om ‘de mens zien’. Deze elementen komen in een paar artikelen aan bod en vormen daarmee een rode draad. In deze tijd waarin wij leven, waarin iedereen druk is en alles in hoog tempo gebeurt, vind ik wholeness, zuiverheid en de mens écht zien mooie en belangrijke kwaliteiten.
In deze Sigma ook een artikel van Bert Slagmolen over High Reliability Organisations (HRO). Het ultieme voorbeeld van een HRO is een vliegdekschip. De auteur heeft ooit een vliegdekschip bezocht en met eigen ogen gezien hoe deze ‘operations’ zijn georganiseerd. Het leest als een spannend jongensboek, maar de lessen die we daaruit kunnen leren zijn buitengewoon boeiend. Zijn boodschap is eigenlijk: HRO is geen theorie maar een ‘body of knowledge’ met disciplines als psychologie, sociologie, de systeemtheorie en zelfs het Boeddhisme.
Nico Lemmens schrijft in deze Sigma een bijdrage aan Kritische kwaliteitskunde én zijn laatste Kiosk. In deze rubriek ging hij in elke Sigma op onnavolgbare wijze op zoek naar kwaliteit in vreemde uithoeken, waar je kwaliteit niet zoekt of niet verwacht. Als redactie vonden we de vrolijke noot in Sigma een welkome afwisseling met alle serieuze inhoudelijke artikelen. Een opvolger heeft zich nog niet gemeld…
In oktober schreef Lia de Vos een blog op Sigma online over ‘gangmaken’. Volgens haar speelt gangmaken een belangrijke rol bij kwaliteitsontwikkeling. Tot haar en haar collega’s verbazing hebben ze heel wat los gemaakt. Er komen veel reacties op haar blog, ze ontvangen uitnodigingen om over gangmaken te praten en een eerste bijeenkomst werd zeer goed ontvangen. De komende tijd gaat zij de relatie tussen kwaliteit en gangmaken verder onderzoeken. Wilt u een bijdrage leveren of aansluiten? Meld u aan via de blog op de website of via het e-mailadres hieronder.
Met het verschijnen van deze Sigma is ook het jaar 2016 bijna ten einde. Volgend jaar gaan we weer zes mooie nummers maken. En ook de website sigmaonline.localhost met boeiende, leerzame, leuke content vullen. Bij deze een oproep aan u als lezer om ons te laten weten waar u behoefte aan heeft, wat u leuk vindt, wat u interesseert, of van wie u eens een interview zou willen lezen?
Ik wens u een mooi en succesvol 2017 en hoop van u te horen!
maud@alinearecta.nl