In Sigma 5 concentreren we ons op innovatie en Dutch Design. Guus Balkema brengt zijn kennis en expertise in met drie artikelen over dit onderwerp. Een overzicht van de artikelen in deze Sigma vindt u hier. Hieronder het hoofdredactioneel door Maud Notten.Â
Gastredacteur Guus Balkema schetst met René Ritmeijer hun visie op de Nederlandse maakindustrie. Hij citeert de minister-president die in het tv-programma Zomergasten zei dat er in de huidige tijd niet één groot plan is, maar vele kleine dingen samenkomen tot iets groters. Volgens Guus Balkema moeten we vier elementen verbinden om tot de concurrerende propositie van The Dutch Makers Revolution te komen: Advanced Manufacturing, Dutch Design, Ondernemerschap en de Circulaire Economie.
Dutch Design: House of Tulips
Een prachtig voorbeeld van Dutch Design staat op de cover: het House of Tulips, te bewonderen op Schiphol. Het bijzondere van dit ontwerp door Frank Tjepkema is dat het twee Nederlandse iconen samenbrengt: een grachtenpand en een kas. Ze vormen samen een innovatieve stolp die over de bloemenwinkel heen gaat als de winkel sluit. Als de winkel geopend is gaat de stolp omhoog en ontstaat een grote winkel zonder wanden. Het groene ‘grachtenpand’ erboven is een prachtige blikvanger.
Voorbeeld van Nederlandse maakindustrie
Het interview met Remco Tournier over zijn bedrijf ICL is een voorbeeld van een Rotterdams bedrijf in de maakindustrie. Zo’n bedrijf waar je plaatsvervangend trots op bent omdat het als kleine Nederlandse speler wereldwijd hoge productkwaliteit levert. ICL is een van de ambassadeurs van Smart Industry, een netwerk van bedrijven en instellingen die hun kennis delen.
Innovatiedistricten op komst
We kijken ook naar innovatiedistricten, een redelijk nieuw fenomeen dat in en rondom steden op steeds meer plekken in de wereld zichtbaar wordt. Een (oude) innovatieregio als Silicon Valley is typisch ver weg van de bewoonde wereld, alleen bereikbaar met de auto en biedt weinig kwaliteit van leven. In de nieuwe innovatiedistricten zien we hubs ontstaan waar mensen wonen, werken en recreëren, kennis delen en samenwerken. Zoals ook in Eindhoven en Rotterdam.
Zorginnovatie: kant-en-klare medicatiespuit
Het laatste artikel gaat over een innovatie waarvan je denkt: waarom is dat niet eerder bedacht? Een ziekenhuisapotheker heeft als eerste in Europa een kant-en-klare spuit met medicatie ontwikkeld. Dat scheelt tijd en vooral: minder kans op fouten.
Kritische kwaliteitskunde: inspectierapport IGZ
In Kritische Kwaliteitskunde onderwerpt Peter Noordhoek een inspectierapport van de IGZ, over een instelling in de ouderenzorg, aan een kritische blik. Wat vooral opvalt: het aantal normen dat onderzocht wordt is enorm hoog. Maar liefst ruim 70 (sub)nor- men zijn beoordeeld in de vorm van een kruisje bij voldoende of niet-voldoende. Noordhoek zet daar terecht vraagtekens bij.
Auditing: (g)een gebed zonder end?
In het laatste artikel stellen Antonie Reichling en Hans Lekkerkerk kritische vragen bij auditing. In het ideale geval zorgt een audit voor continue verbetering en zou een vervolgaudit niet zo vaak meer nodig zijn. Maar in de praktijk is er sprake van (vaak) terugkerende audits. Hoe kun je de effectiviteit van certificatie-audits vergroten? Zij laten diverse mogelijkheden zien.
Ik wens u veel leesplezier!
Maud Notten, hoofdredacteur Sigma