‘De sociaal vaardige robot is onderweg, maar wat als de robots en computers het van ons gaan overnemen?’ Deze enigszins verontrustende zin staat op de cover van Sigma 4. Digitale Transformatie is het thema van dit Sigma-nummer. Hiermee blikken we tevens vooruit op het 11e Sigma Jaarcongres Procesmanagement. In haar hoofdredactioneel vertelt Maud Notten wat u in Sigma 4 verder kunt lezen.
Robotisering
‘De zin op de cover geeft goed weer met welke vraagstukken we moeten omgaan. Hoogleraar robotica Vanessa Evers werkt met haar team hard aan de ontwikkeling van robots die ons leven kunnen veraangenamen. Zij maakt een belangrijke opmerking wanneer zij zegt dat we de robot moeten zien als hulpmiddel, om taken van ons over te nemen, zoals stofzuigen of bedden opmaken. De robot gaat de mens niet vervangen, want een computer maakt nu eenmaal niet uit liefde een bed voor je op.
Deming-cirkel kan bij het grof vuil
Het interview met Vanessa Evers vond ik best wel opbeurend. Het volgende interview heeft een meer ongemakkelijke boodschap: de Deming-cirkel kan bij het grof vuil, controle houden kunnen we vergeten, dus manager, pas je maar aan. Gelukkig geeft Stephan van den Broek ook een alternatief voor de PDCA-cyclus van Deming. Het moet nu gaan over verbinden, verschillende opties hebben, vertrouwen hebben in de autonomie van je medewerkers en snel kunnen reageren op veranderingen.
Naar volledig digitaal werken
In het derde artikel krijgen we meer concrete handvaten aangereikt over hoe organisaties in de (semi)publieke sector de omslag kunnen maken naar volledig digitaal werken. Marjan Schils en Patricia Kroese hebben een aanpak ontwikkeld die begint met een herbezinning op de dienstverlening, de werkprocessen en de rollen.
11e Jaarcongres Procesmanagement
Met deze drie artikelen blikken we vooruit op het Sigma Jaarcongres Procesmanagement. U kunt de sprekers zelf aanhoren en in gesprek gaan over wat de onvermijdelijke digitale transformatie voor uw organisatie betekent en waar u een dag later zelf mee kunt beginnen.
Duurzaam lintje voor Jan Jonker
Jan Jonker levert ook een mooie bijdrage aan die discussie. Hij ziet dat, heel voorzichtig, een transitie aan het plaatsvinden is, van de lineaire naar de circulaire economie. Dat betekent dat er ook nieuwe businessmodellen ontstaan en hij probeert orde te scheppen in de verschillende soorten en maten van die nieuwe businessmodellen. Jonker ontving onlangs een Duurzaam Lintje voor zijn (academische) bijdrage aan de transitie naar een duurzame samenleving.
Wat vind jij er eigenlijk van?
Tijdens een discussie op de vorige redactievergadering stelde redactielid Walter Faaij mij de vraag: ‘Wat vind jij er eigenlijk van, van kwaliteit?’.
Tijdens een discussie op de vorige redactievergadering stelde redactielid Walter Faaij mij plots de vraag: ‘Wat vind jij er eigenlijk van, van kwaliteit?’.
Ik had niet meteen een antwoord, er schoten allerlei antwoorden door mijn hoofd. Ik realiseerde mij dat het zo’n breed vakgebied is, dat het er maar net vanaf hangt van waaruit je het bekijkt en wáár je naar kijkt. Kijk je vanuit processen naar kwaliteit? Of vanuit innovatie, duurzaamheid of risicomanagement? Of kijk je naar kwaliteit in productiebedrijven, ziekenhuizen of scholen? Mensen, machines, robots?
Kritische kwaliteitskunde
Een van mijn favoriete rubrieken in Sigma is Kritische kwaliteitskunde. Huub Vinkenburg weet iedere keer weer interessante mensen te vragen die vanuit een nieuw perspectief kijken naar kwaliteit. Ik denk dat hij hen ook vraagt: ‘Wat vind jij er eigenlijk van?’
Deze keer vroeg hij Lia de Vos, die een proefschrift schreef over de ontwikkeling van kwaliteit in ziekenhuizen. In haar artikel verbindt ze kwaliteit met discipline en vraagt ze zich af of kwaliteit zich een zodanige positie kan verwerven, dat discipline alleen nog maar een ondersteunende rol vervult.
Kwaliteit in de hoofdrol bij Philips
In juni toog ik zelf naar het Philips hoofdkantoor in Amsterdam voor een gesprek met een aantal kwaliteitsprofessionals. Toevallig allemaal vrouwen, maar dat is niet de kern van het verhaal. Een van hen zei dat diversiteit belangrijk is voor het vakgebied, of het nu gaat om geslacht, nationaliteit, ervaring of studie. Hoe diverser het team, hoe hoger de kwaliteit, zo is de gedachte. Ik vond het mooi te zien hoe gemotiveerd en gedreven de drie vrouwen bij Philips waren, en hoe trots ze zijn op het bedrijf waar ze voor werken. Ik heb hen niet gevraagd ‘wat zij er eigenlijk van vonden’, maar overduidelijk vinden zij kwaliteit het leukste vak wat er is.
Wat vindt u er eigenlijk van?
Ik hoor het graag!
Maud Notten
Hoofdredacteur Sigma
maud@alinearecta.nl
Ook Sigma lezen? Een abonnement nemen kan hier.