Het thema van Sigma 3, 2017 is ‘Lessen in Lean. Een kort overzicht van de inhoud vindt u hier. Hieronder het hoofdredactioneel van Maud Notten.Â
‘De toekomst wordt gedomineerd door innovatie en veranderen.’ Dit was een van de uitspraken die mij zijn bijgebleven van het 21e Nationaal Kwaliteitscongres afgelopen juni. En: ‘De kwaliteitsmanager wordt aangesproken op zijn veranderkundige competenties.’
De kwaliteitsprofessional moet van vele markten thuis zijn om zijn rol goed te kunnen vervullen en om invloed te hebben in zijn organisatie, zodat er werkelijk innovaties plaatsvinden en veranderingen.
In het eerste artikel in deze Sigma zegt Marc Rouppe van der Voort dat Lean verbeterprogramma’s eigenlijk veranderkundige vraagstukken zijn. Lean is geen kunstje dat je op vrijdagmiddag even er doorheen jast. Dan gaat maandagochtend iedereen weer gewoon op de oude voet verder. Lean kun je niet ‘implementeren’, zegt hij. Lean betekent dat de organisatie zich een nieuwe levensstijl moeten aanleren en daar gaat tien of vijftien jaar overheen.
Het artikel van Marc is in nog een opzicht bijzonder: het is de laatste bijdrage aan de rubriek Kritische kwaliteitskunde. Drie jaar geleden startte Huub Vinkenburg deze rubriek met zijn artikel ‘Klantgerichtheid is een taai vraagstuk’. Op zijn eigen, onnavolgbare wijze wist hij daarna vele auteurs aan het denken te zetten en een artikel te laten schrijven voor Kritische kwaliteitskunde. Een prachtige serie artikelen is het resultaat. Ze zijn overigens allemaal te vinden op sigmaonline.localhost
Voor mij is Huub een ware leermeester. Ik heb van hem veel geleerd over het vak kwaliteitskunde, ik leerde zien waar kwaliteit allemaal over kan gaan en de manier waarop hij auteurs benaderde vind ik zeer inspirerend. Maar zoals dat gaat met mooie dingen, er komt ooit een einde aan. Huub’s missie is volbracht, hij vond het mooi geweest en Marc’s artikel is een waardig slot van een prachtige rubriek.
In deze Sigma vindt u nog een artikel over Lean, eentje van praktischer aard. Want hoe word je nou een Lean leider? Ik kan alvast verklappen: ook dat vergt een lange adem. Maar u kunt vandaag al beginnen met de praktische tips die in het artikel worden gegeven.
Verder twee interviews in dit nummer. We spraken met Anniek Mauser, directeur duurzaamheid Benelux van Unilever over haar rol van ‘gangmaker’. Unilever wil als bedrijf verduurzamen, maar ziet voor zichzelf ook een belangrijke rol weggelegd in het vergroten van de bewustwording van klimaatverandering bij het grote publiek.
Albert Gerrits is manager projectbeheersing van het project A2 bij Maastricht. De dubbeldeks tunnel is inmiddels, na tien jaar bouwen, voltooid. Het bijzondere is dat dat gelukt is binnen tijd en budget. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen vertelde hij in het interview dat ik met hem had.
Ook een artikel over blockchain. Ik begin een klein beetje te begrijpen wat het is en hoe het werkt, maar ingewikkeld is het wel. Volgens kenners is het een disruptieve innovatie. En daarmee begon ik mijn redactioneel: de toekomst wordt gedomineerd door innovatie en veranderen. Sigma helpt u daarbij door nieuwe ontwikkelingen te duiden en door mensen aan het woord te laten die u kunnen inspireren en waar u misschien iets van kunt leren.
Ik hoop dat u net zoveel plezier beleeft aan het lezen, als wij aan het samenstellen en maken van deze artikelen!
Maud Notten, hoofdredacteur Sigma